Hopp til innhold

Bli med når NRK byr på fest etter fasten

For tredje året på rad skal NRK markere den muslimske høytiden id al-fitr. I år er det et stjernelag av NRK-profiler som skal lage fest fra nord til sør i landet.

Festen etter fasten 2022

Disse skal lede oss gjennom årets Festen etter fasten: Selma Ibrahim, Amir Horori, Rima Iraki, Noman Mubashir

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

  • Les programomtalen på arabisk her
  • Les programomtalen på urdu her

Rima Iraki leder årets sending fra studio på Marienlyst. Der får hun hjelp fra Amir Horori til å ta tempen på hvordan folk rundt om i landet feirer id, ved å vise fram innsendte bilder, hilsener og svare på spørsmål fra seerne. Selma Ibrahim Karlsen og Noman Mubashir skal rapportere direkte fra folkets id-feiringer, mens korrespondent Yama Wolasmal tar seerne med på hans families store feiring i Oslo.

- Det blir ekstra spesielt å feire id i år. De to siste årene har feiringen vært preget av koronarestriksjoner. Nå som samfunnet har åpnet igjen, kan folk endelig møtes for å feire skikkelig. Det gleder jeg meg til å vise fram – fra flere steder i landet. Og så ser jeg fram til å lage fest sammen med Noman, Selma, Amir og Yama – dette er jo et drømmelag, sier Iraki som til vanlig er å se som programleder for «Urix» på NRK1.

NB! Rima er gjest i «Lørdagsrådet» 30. april. Send inn spørsmål til lr@nrk.no

Selma Ibrahim har ikke feiret høytiden på flere år, og gleder seg til «å ta id-feiringen tilbake igjen».

- Forholdet mitt til id har jeg fra pappa som er muslim. Da jeg var liten husker jeg at vi fikk masse gaver og at vi hadde en ordentlig feiring sier Karlsen, som er mest kjent som programleder i «Supernytt» på NRK Super. Hun har også ledet «MGPjr.», «Julemorgen» og programserien «Selma og jakten på den perfekte tro».

Noman Mubashir, som de siste tre årene har ledet programmet «Ramadan med Noman», ser også frem til å formidle en ekte id-fest til NRK-seerne i år.

- Det blir rart å ikke feire id sammen med min egen familie, men jeg gleder meg veldig til å feire id sammen med hele Norge på TV, sier den erfarne programlederen.

Id-feiringen kjennetegnes gjerne ved at man samler de man har nær og kjær, rundt deilige matretter. Det vil derfor bli viet et stort fokus på forskjellige id-retter i sendingen. I år er det den svenske TV-kokken og YouTube-stjernen Zeina Mourtada som skal lage maten til festen. Den prisbelønte matbloggeren bak «Zeinas Kitchen» beskriver selv maten hun lager som "en herlig blanding av svensk husmannskost, libanesiske gryteretter, chilenske empanadas, irakisk brød, italienske kjøttboller, kanelboller, thai-pannekaker, indisk karri, gresk salat, gambisk domoda og tyrkiske bigger."

«Festen etter fasten» vil også by på musikalske innslag, aktuelle gjester og nære portretter av nordmenn som har observert fasten gjennom ramadan.

I 2020 ble NRK den første vestlige allmennkringkasteren som markerte den muslimske høytiden id al-fitr gjennom et underholdningsprogram. Sendingen fikk mye omtale i presse og sosiale medier, og programmet vant Gullruten i 2021 i kategorien "Årets beste nyskapning".

Festen etter fasten sendes direkte mandag 2. mai kl. 20.00 på NRK1 og i NRK TV.