Vil ikke ha søppel fra Napoli

Oslopolitikere sier nei til søppelhandel med Napoli, fordi de frykter at mafiaen kan være involvert.

Søppelet flyter i Napoli

Søppelet flyter i gatene i Napoli.

Foto: ROBERTO SALOMONE / Afp

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Andreas Behring

Andreas Behring (SV).

Foto: Stig Weston

Kommunen vurderer å ta imot husholdningsavfall fra den italienske byen, og bruke det til oppvarming og strøm for innbyggere i Oslo.

– Kommunen bør stoppe prosjektet umiddelbart, sier bystyrerepresentant for SV Andreas Behring til NRK.

– Selv om det nå gjøres undersøkelser, kan man aldri være sikker på at dette ikke inkluderer kriminell virksomhet i Italia, og det bør ikke kommunen være en del av.

Si din mening under artikkelen. Her kan du også lese tidligere kommentarer i denne saken.

15 000 tonn søppel

Fulle avfallsdeponier har ført til at søppel fra Napolis innbyggere flyter i gatene. Oslo kommune vurderer om de skal ta i mot 15 000 tonn av dette avfallet.

Kommunen kan tjene anslagsvis ni millioner kroner på søppel-handelen.

Men flere politikere er skeptiske til handelen fordi Camorramafiaen holder til i Napoli, og har vært involvert i søppelhåndteringen i byen.

Utsatt flere ganger

Avgjørelsen i saken er utsatt flere ganger, og nå får Oslo kommune hjelp fra blant andre Veritas for å undersøke om det er mulig å gjennomføre en slik handel uten at mafiaen er innblandet.

– Vi forholder oss til offisielle italienske myndigheter, men er klar over områdets historie, sier kommunikasjonssjef i Energigjenvinningsetaten Jannicke Gerner Bjerkås.

– Kan aldri være sikker

Miljøbyråden Jøran Kallmyr er også skeptisk til søppelhandel fra Napoli.

Han sier dette kun kan gjennomføres om man kan være hundre prosent sikker på at pengene ikke havner i hendene på kriminelle.

– Først må eksperter komme med sine anbefalinger. Jeg som byråd har liten greie på mafiaen i Napoli. Derfor skal vi lytte til råd fra de som har kompetanse til å vurdere dette, sier Kallmyr.