Ap: – Gi bort skandaletomta i Spania

Oslo kommune må vurdere å gi bort sykehjemstomta i Spania for å bli kvitt hele problemet. Det mener Arbeiderpartiet etter ti år og 30 millioner kroner ut av vinduet.

Altea

Krattbevokst kolle med fjellutsikt til salgs: Her er tomta som Oslo kommune ikke greier å bli kvitt.

Foto: Omsorgsbygg

Det som opprinnelig var Fremskrittspartiets drøm om å sende byens eldre til sol og varme ved Middelhavskysten har blitt et mareritt for Oslo kommune (se faktaboks).

Rina Mariann Hansen

Rina Mariann Hansen (Ap) lurer på om det er like greit å gi bort den spanske skandaletomta.

Foto: Olav Juven / NRK

– Å kjøpe en tomt i Spania uten at den var ferdig regulert og klargjort for det den skulle var en særdeles dårlig idé, sier Rina Mariann Hansen (Ap), finanspolitisk talskvinne i bystyret.

Ti år lang skandale

– Dette har vært en over ti år lang skandale som har kostet mange millioner kroner og er et veldig godt eksempel på dårlig håndtering fra det borgerlige byrådets side, konstaterer Hansen.

Ti år etter at Oslo kommune kjøpte tomta og fem år etter at bystyret ga opp å realisere sykehjemsdrømmen, står kommunen igjen med en tilnærmet verdiløs krattbevokst kolle med utsikt til et fjell i det som med litt godvilje kan kalles gangsavstand til sjøen.

Selv om sykehjemsprosjektet ble skrinlagt allerede i 2009, valgte bystyreflertallet å bli sittende på tomta. Håpet var å få den etterlengtede byggetillatelsen og dermed mer penger igjen ved et salg, «verdioptimalisering» i kommunal språkdrakt. Arbeiderpartiet har vært kritiske til denne strategien.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Altea sykehjem

Drømmen som brast: Slik skulle sykehjemmet i Altea nær Benidorm se ut.

Foto: Omsorgsbygg

– Byrådet er veldig opptatt av å selge kommunale eiendommer her i Oslo. De solgte seg ut av Oslo kino som har et stort overskudd hvert år. Men å eie en steinrøys i Spania, det er åpenbart viktig, sa Rina Mariann Hansen til NRK i 2013.

Lokalpolitisk spill

Like etter fikk Oslo kommune omsider den famøse byggetillatelsen. Men selv ikke det hjalp. Nå ble Oslo ofre for et lokalpolitisk spill i Altea.

– Rett etter at vi fikk byggetillatelsen kom det dessverre to rettslige reaksjoner på den fra et politisk parti i Altea, forteller juridisk direktør i Omsorgsbygg, Jon Søland.

– Det kunne ikke vi forutse. Det å ha to slike usikkerhetsmomenter tilknyttet byggesaken gjorde tomta svært vanskelig å selge, sier Søland.

Må betale eiendomsskatt

Nå har byggetillatelsen gått ut og er ikke lenger gyldig. Tomta er fortsatt til salgs og ligger ute hos spanske meglere. Imens må Oslo betale eiendomsskatt til Altea, men ifølge Omsorgsbygg begrenser dette seg til noen få tusenlapper i året.

– Så lenge det er en liten utgift for Oslo kommune, er jeg enig i at man må forsøke å få solgt tomta.

– Blir det større summer, må vi vurdere å bare gi den bort og bli kvitt hele problemet, sier Rina Mariann Hansen.

Anne Siri Koksrud Bekkelund

Næringsbyråd Anne Siri Koksrud Bekkelund (V) ser ingen grunn til å gi bort tomta.

Foto: Sturlason

- Ingen grunn til å gi bort

Kultur- og næringsbyråd Anne Siri Koksrud Bekkelund (V) viser til arbeidet med å begrense kostnadene ved å beholde tomta til et minimum og ser ingen grunn til å selge.

– Det er lite sannsynlig at det nå kommer overraskende kostnader på kommunen. De lave kostnandene tror jeg er akseptable mot å beholde muligheten til eventuelt å realisere verdiene i fremtiden, sier Koksrud Bekkelund.