Venter snøkaos i Oslo tirsdag morgen

Det ventes opp mot 30 cm snø i natt, og Oslo kommune tror ikke de klarer å rydde veiene til morgentrafikken.

Snø i Oslo

Tirsdag morgen kan oslobeboere våkne opp til et syn som dette. Bildet er fra en tidligere vinter.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Meteorologisk institutt melder om 20 til 30 cm snø fra mandag til tirsdag.

I løpet av helga har Bymiljøetaten forberedt seg til brøyting og bortkjøring av snø fra fortauene, men de kommer ikke til å klare å ta unna den mengde snø som nå er varslet.

– Nå får vi dra ut et par, tre-hundre mann, så får vi se om vi klarer å holde byen sånn noenlunde farbar. Vi kan bli stående i de samme køene som alle de andre. Men vi skal jobbe på høygir, sier Joakim Hjertum i Bymiljøetaten.

Joakim Hjertum

Joakim Hjertum i Bymiljøetaten.

Foto: Dang Trinh / NRK

Syklistene taper

Bymiljøetaten forbereder seg på klager.

Etter reglene skal hovedveier være brøytet etter fire timer, fortau etter fire timer, boligveier etter åtte timer.

– Og sykkelveier skal egentlig være åpne til enhver tid. Det blir litt vanskelig nå. Kollektivtrafikken flytter mange folk, så den må frem. Vi prioriterer også å holde fortauer åpne. Så får vi legge snøen ut i kanten av veien. Om det er et sykkelfelt der, det får så være, sier Hjertum.

Mulig parkeringstrøbbel

Tirsdag morgen vil Oslo kommune konsentrere seg om å få folk frem. Da vil de bare måke snøen til side. Seinere vil de frakte snøen til deponier.

– Vi brøyter gjennom. Vi rydder ikke alltid pent opp etter oss i første runde. Men vi kommer tilbake. Etter at snøfallet er ferdig kan vi drive med etterrydding.

Når så mye snø kommer så raskt blir det vanskelig å parkere i noen dager, advarer Joakim Hjertum.

– Mye snø skal komme på kort tid. Det kan være noen dager nå der det kan være vanskelig å parkere. Det kan bli litt utfordrende å gå. Det kan bli litt utfordrende å sykle. Det kan bli litt utfordrende å rekke buss og T-bane,

Det lønner seg muligens å beregne litt ekstra tid når du skal sette klokka på ringing i kveld, og for å komme i riktig stemning kan du kikke innom billedgalleriet av snøen som falt i fjor.

Snø i Oslo

Syklistene får ikke de beste kår denne vinteruka.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX