NRK Meny
Normal

Varsler bussforsinkelser i helgen

Mens trafikken snegler seg gjennom nytt kjøremønster i Bjørvika i Oslo, blir Østfoldbanen og Drammenbanen helt stengt denne helgen. NSB setter opp buss for tog, men det kan bli store forsinkelser.

Buss for tog

VIL BLI FORSINKELSER: Bare på lørdag har NSB planlagt 720 bussavganger og -ankomster til og fra Oslo S. Dette bildet er tatt i forbindelse med stengingen av Oslo S sommeren 2012.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Denne helgen skal Jernbaneverket gjennomføre oppgraderingsarbeid på Drammenbanen og Østfoldbanens østre linje, og toglinjene vil bli helt stengt for vanlig trafikk.

Erik Lødding, NSB

Erik Lødding i NSB ber passasjerer beregne ekstra god tid i helgen.

– Vi forventer at det blir en del forsinkelser på bussene på grunn av arbeidene i Bjørvika, sier kommunikasjonsrådgiver i NSB, Erik Lødding.

NSB setter opp busser som passasjerene kan ta i stedet, men gir allerede nå beskjed om at det kan bli en tålmodighetsprøve for folk som skal inn til Oslo.

Siden kjøremønsteret ble lagt om i Bjørvika 11. mai, har køene vært lange og mange gjennom området. Rutebussene har blitt stående i kø sammen med resten av biltrafikken, og for busser som skal inn til Oslo S, er det ingen vei utenom.

– Vi vil være ærlige og åpne om at det kan ta lenger tid, slik at folk er klar over det og kan planlegge deretter, sier Lødding. Han sier at de likevel vil få folk fram dit de skal.

– Går det an å kjøre utenom Bjørvika og Oslo S?

– Nei, det er navet. Det er en utfordring, men det er bare sånn det er, dessverre.

Drammenbanen stenger klokka 02 natt til lørdag 24. mai, og åpner klokka 03 natt til mandag 26. mai. Østfoldbanens østre linje (fra Oslo S - Ski / Ås) stenger klokken 13.30 lørdag 24. mai, og åpner igjen klokka 13 søndag 25. mai.

– Sjekk på forhånd

På Østfoldbanen vil det gå buss mellom Oslo S og Rosenholm.

I tillegg vil passasjerer på regiontogene på Sørlandsbanen og Bergensbanen måtte ta buss for tog mellom Drammen og Oslo S.

– På Drammenbanen vil vi sette opp pendelbuss mellom stasjonene. Det er viktig at passasjerene sjekker på forhånd hvor bussene går fra, det kan være at det ikke er rett fra togstasjonen, men like i nærheten. Da slipper man å få noen overraskelser når man skal på eller av bussen, sier Lødding.

Ifølge NSB vil det bli rundt 720 bussavganger og -ankomster utenfor Oslo S, bare på lørdag. Da kan det bli trangt om plassen i området, som er preget av mye veiarbeid.

Arrangerer «Åpen dag»

Kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen, Eystein Hanssen, sier at det har blitt mindre kø i Bjørvika nå, enn da kjøremønsteret ble lagt om for snart to uker siden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bjørvika

LANG KØ: Trafikken sto stille fra Ekebergtunnelen mot Bjørvika og Dronning Eufemias gate i om morgenen mandag 12. mai.

Foto: Erik Engen / NRK

– Men trafikken går fortsatt sakte. Hvordan det blir til helgen, kommer an på hvor mange busser NSB kommer med. Samtidig har Ruter færre bussavganger enn på en vanlig hverdag, og det er mindre biltrafikk, sier Hanssen.

Han tror trafikken gjennom Bjørvika dermed kan bli som en vanlig ukedag.

Statens vegvesen har ikke planlagt å stenge noen gater i forbindelse med arbeider i helga, men skal derimot arrangere «Åpen dag» for folk som vil vite mer om utviklingen i området. Hanssen tror likevel ikke at det arrangementet kommer til å merkes ytterligere på trafikken, og oppfordrer folk til å reise kollektivt selv om togene står.

– Vi oppfordrer alltid folk til å reise kollektivt. Hvis ikke blir det bare flere personbiler som må konkurrere om plass med bussene gjennom området.