Hopp til innhold

Ullevål fikk nådestøtet

Styret i Helse Sør-Øst trosset alle protester og vedtok å legge ned Ullevål sykehus.

Sykehusstreik

SKAL SELGES: Ullevål sykehus skal legges ned og den nær 300 mål store, attraktive tomta selges.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nye sykehus på Aker og Gaustad skal stå ferdig i 2030. Prislappen er på 32,6 milliarder kroner.

I juni 2016 ga helseminister Bent Høie (H) helsebyråkratene grønt lys for å gå videre med sine planer for Oslo-sykehusene.

Salg av Ullevål

Det betyr nytt lokalsykehus på Aker og nytt regionsykehus i tilknytning til dagens Rikshospital på Gaustad. Ullevål skal legges ned, og salg av Ullevål-tomta skal være med og betale de nye sykehusene.

På styremøtet på Hamar i dag fattet styret i Helse Sør-Øst den endelige beslutningen om å gi Norges største sykehus nådestøtet.

Det skjedde til tross for at protestene har vært mange og høylytte, både fra politikere, fagforeninger og viktige fagmiljøer.

– Jeg tror dette er dårlig nytt for pasientene i Oslo, og for pasientlbudet i resten av region og landet vårt, sier tillitsvalgt i Helse Sør-Øst, Christian Grimsgaard.

– Hvorfor det?

– Det er for mange problemer med denne løsningen, som det ikke er funnet noen gode planer på. Det er for dyrt og dårlig.

Grimsgaard tror ikke dette var dødsstøtet for sykehuset.

Motstanderne har hele tiden kjempet for å beholde Ullevål. Hovedkravet har vært en full utredning av et alternativ der storsykehuset på Gaustad skrinlegges og Ullevål bygges ut i stedet.

Ullevål demo på styremøtet i Helse Sør-Øst

PROTESTERTE: Aksjonistene var på plass også på dagens Helse Sør-Øst-styremøte på Hamar.

Foto: Olav Juven / NRK

13 mrd. dyrere

I januar vedtok styret i Helse Sør-Øst å «belyse» Ullevål-alternativet. Å belyse er ikke det samme som å utrede og har blitt ansett som rent skuebrød av Ullevål-forkjemperne.

Belysningen var ferdig for en knapp måned siden. Den viser at Ullevål-alternativet blir 13 milliarder kroner dyrere og vil forsinke utbyggingen i sju år.

– Alternativet innebærer mer nybygg og dermed gjennomføring over lengre tid og til vesentlig høyere kostnader.

– Ullevål-alternativet er dermed ikke bærekraftig, slår administrerende direktør Cathrine M. Lofthus i Helse Sør-Øst fast i sin anbefaling til dagens styremøte.

Helse Sør-Øst Lofthus og Gjedrem

LEGGER NED: Styreleder i Helse Sør-Øst, Svein Gjedrem, argumenterer for å støtte forslaget om å legge ned fra Helse Sør-Øst-sjef Cathrine M. Lofthus.

Foto: Andreas De Brito Jonassen / NRK

– Svartmaling

– Måten de belyste det på er ikke belysning, men svartmaling, sa tidligere sjeflege ved Ullevål, Rolf Kåresen, til NRK i dag morges. Han står i spissen for aksjonen Redd Ullevål sykehus.

– De belyste et alternativ ingen har bedt om, nemlig å flytte hele Rikshospitalet ned til Ullevål i én vending. Det er ikke det vi har snakket om. Vi har sagt at Rikshospitalet kan stå og gjøre sin funksjon slik som det er nå, sa Kåresen.

Aksjonen har laget et motrapport der de konkluderer med at Ullevål-alternativet vil bli 20 milliarder kroner billigere.

Flertallet i styret valgte å stole på vurderingene til byråkratene i Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst.

– Dette e et godt vedtak, med et gjennomtenkt arbeid. Vi som brukere er godt fornøyd med at det endelig er kommet en løsning, sier lederen for brukerutvalget i Helse Sør-Øst, Rune Kløvtveit til NRK.

Kløvtveit håper dette betyr at arbeidet kan gå videre, slik at bygningene ved universitetssykehuset kan erstattes med nye bygg.

Til Stortinget

Stortinget skal etter planen godkjenne låneopptaket for de nye sykehusene i statsbudsjettet for 2020.

Styret Helse Sør-Øst ansattrepresentanter

STEMTE IMOT: De ansattes representanter i styret, her ved Christian Grimsgaard fra Legeforeningen (t.v.) og Lasse Bent Sølvberg fra Fagforbundet (i midten) var ikke rede for å legge ned Ullevål.

Foto: Andreas De Brito Jonassen / NRK