NRK Meny
Normal

Søndag kan det bli tåke – igjen

«Kollentåka» er beryktet. Søndag kan den være der igjen.

Hopptårnet i Holmenkollen, med og uten tåke

SOL ELLER TÅKE? Torsdag var det tykk tåke og null utsikt fra hopptårnet i Holmenkollen (til venstre på bildet), fredag er det strålende sol (til høyre).

Foto: Skiforeningen

Denne helgen arrangeres de tradisjonelle skirennene i Holmenkollen. Det store spørsmålet er: Kommer «Kollentåka» i år også?

I dag, fredag, er det strålende sol i Holmenkollen. De tåkefrie omgivelsene skyldes nordavinden, ifølge meteorologen. Det lover godt for åpningshopprennet i dag. Men for søndag ser det verre ut. Meteorologene kan ikke love tåkefritt hopprenn.

Siri Wiberg Horjen

Statsmeteorolog Siri Wiberg tør ikke utelukke at tåka kommer i Kollen.

Foto: NRK

Først kommer snøværet.

– Det ser ikke ut som det kommer så mye, men litt lett dryss natt til søndag. Det gir seg igjen utpå søndagen, sier statsmeteorolog Siri Wiberg.

«Utpå søndag» er omtrent når hopprennene starter. Klokken 10.30 er det kvinnenes tur og fra 14.15 setter herrene utfor.

– Det blir vind fra sør på søndag, og hvis det skal hoppes i Kollen, så tør jeg ikke love at det ikke blir tåke, sier meteorologen.

Hun kaller det nesten magisk.

– Noe rart er det. Vi får bare krysse fingre og tær, sier Wiberg om tåkefenomenet i denne åsen i Oslo.

«Riktig» beliggenhet

Og nettopp det at det er en ås, er også årsaken til at det hyppig legger seg grå dotter rundt idrettsanlegget.

– Holmenkollen er utsatt for tåke fordi det kommer vind inn fjorden med varm og fuktig luft. Er det vind fra sør, blir denne lufta dyttet oppover åsen og kjøles ned. Det blir til en sky som legger seg pent rundt Holmenkollen, ifølge Wibergs kollega, klimaforsker Hans Olav Hygen.

– Meteorologisk ligger Holmenkollen bra til for å få tåke. Ikke alle vil kalle det bra, men faglig er det interessant, sier Hygen.

Hvis det er noen trøst, sier meteorologen at det statistisk sett bare er 6 prosent sjanse for tåke i Kollen.

Programbank: FNYH205982-AR-199004986
Matti NYKÄNEN ( 18 ) på veg oppover til annen omgang. Johan SÆTRE uttalerseg om de vanskelige værforholdene i bakken. Per BERGERUD uttaler seg.Ole BREMSETH uttaler seg. Hopper forbi i tåkeheimen. Publikum på tribunen.Formann Harald BRENDEFORD ( TKH ) intv. om hvorvidt rennet skulle vært avlyst. Olav HANSSON ( sølvmedaljevinner ) jubler. Han intv. om resultatet.

FOR MYE TÅKE: Kollen-tåka er historisk. I denne repotasjen fra 1982 forstår ikke hopperne at rennet ikke er avlyst.

Verst for publikum

I fjor måtte arrangøren avlyse et renn på grunn av vind og tåke.

Emilie Nordskar, kommunikasjonssjef i Holmenkollen Skifestival.

Kommunikasjonssjef i Holmenkollen Skifestival, Emilie Nordskar håper de unngår å måtte avlyse på grunn av tåka.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

– Det håper vi selvfølgelig å unngå i år, sier Emilie Nordskar, kommunikasjonssjef i Holmenkollen Skifestival.

– Hopperne kan hoppe i tykk tåke. Men for å vise rennet på tv, og for publikum i Kollen, er det ikke noe artig med et skirenn hvis du ikke ser noe, sier Nordskar.

Hvis det blir tykk tåke, er det en internasjonal jury som sammen med Det internasjonale skiforbundet og arrangøren som avgjør om rennet må utsettes eller avlyses. Arrangøren er optimistisk foran Kollen-søndagen:

– Det er meldt flott vær på lørdag, og er vi heldige, så kommer ikke den tåka som er meldt på søndag, sier Nordskar.

– Det er veldig sjelden det blir problemer for hopperne, sier vår tidligere storhopper Per Bergerud. Han vant hopprennet i Holmenkollen i 1979 og fikk gull i laghopp samme sted tre år senere.

– For publikum er det verre. Ser du ikke hopperne før de passerer 30 meter unna, blir det jo kjedelig å være tilskuer, mener han.

Selv hoppet han i «Kollentåka» mange ganger, blant annet under VM i 1982.

– Det var tett tåke. Dommerne hadde problemer med å dømme nedslag og publikum så ikke så mye, men det var stemning likevel!