Krever granskning av skulpturparken

Rødt vil ha en granskning av saksbehandlingen til skulpturparken som skal være i Ekebergskogen.

Video nsps_upload_2009_1_8_20_43_37_1883.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se Christian Ringnes vise frem og kommentere hvordan han tenkte skulpturparken skulle være.

Moxnes

Leder for Rødt, Bjørnar Moxnes vil ha en uanhengig granskning av skulpturparken.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Saken har gått flere runder i kommunens egne organer, og derfor kommer klagen først nå sier Bjørnar Moxnes, leder for Rødt.

Han er redd for at ledende Oslo-politikere kan ha brutt korrupsjonsparagrafen under arbeidet med skulpturparken som skal stå i Ekebergskogen.

– Vi ønsker og få avklart om saksbehandlingen har vært forsvarlig, ment vi ønsker også å se om byens største politikere har gitt Ringnes en utilbørlig fordel, sier han til NRK.

Tidligere har Moxnes også uttalt at han var redd skulpturparken kom til å bli et stort pengesluk.

Hatt mange problemer

Allerede i fjor etterforsket politiet at byråd Jøran Kallmyr stoppet politianmeldelse av Ekebergrestauranten etter at 35 trær på kommunal grunn ved restauranten ble ulovlig felt i 2010.

Saken ble henlagt, og Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen har anket til statsadvokaten.

Det har også vært flere som ikke har hatt lyst på kvinneskulpturer i Ekebergskogen, og mener det er feil å ødelegge minnesmerker og rydde skog. Det har derfor vært gjentatte aksjoner i skogen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Christian Ringnes og skulptur

Ringnes stiftelse har betalt drifts -og personalkostnader til kommunalt ansatte i forprosjektet for å få saken raskt behandlet. Arkivfoto.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Innebærer oppussing av tysk kirkegård

Etter bystyrets vedtak har Christian Ringnes endret planen slik at den nå også omfatter gjenoppbygging av et av anleggene knyttet til den tyske æreskirkegården fra okkupasjonstida, det er noe flere har reagert på.

– Vi har fått et vedtak i Bystyret som også omfatter gjenoppbyggingen av et av anleggene fra den tyske æreskirkegården, forteller Rødt-lederen.

Betalt selv

– I tillegg har Ringnes selv betalt den kommunale saksbehandlingen, forklarer Moxnes som bakgrunn for at de ønsker granskingen.

Ni millioner av Ringes' sine penger er blitt brukt på å betale for kommunal saksbehandling.

– Vi ønsker en uavhengig granskning, noe vi mener kommunen ikke kan gjennomføre, nå vil vi henvende oss til regjeringen, forteller Moxsnes til NRK.

Avviser kritikken

– Det er et politisk spill av Oslo Rødt å kreve en uavhengig gransking av prosessen bak bystyrets vedtak om skulpturparken i Ekebergskogen, sier Bård Folke Fredriksen, byråd for utvikling (H).

– Denne beslutningen er nøye gjennomgått av fylkesmannen, som statlig kontrollinstans. Saksbehandlingen ble funnet i orden. Også kontrollutvalget for vanskelige anskaffelser har hatt saken til vurdering. Heller ikke der ble det funnet noe galt, sier Fredriksen.