Pengekrangel gjør at «Captain America» ikke kommer på kino i Oslo

Kinopublikumet i Oslo må reise ut av byen for å se blockbusteren «Captain America: The Winter Soldier»
Oslo kino og Disney blir ikke enige om prisen.

Captain America, The Winter Soldier

KOMMER IKKE TIL BYEN: «Captain America: The Winter Soldier» har verdenspremiere onsdag 26. mars, men blir ikke å se på kino i Oslo.

Foto: The Walt Disney company nordic

Det betyr at fansen av Marvel-helten i hovedstaden må dra til Lørenskog, Ski, Sandvika eller Lillestrøm hvis de vil se filmen på det store lerretet, skriver VG.

Oslo kino er misfornøyd med prisen de må betale for å vise Disney-filmen, en pris de mener er mye høyere enn den andre kinoer betaler.

– Vi leier alle filmene fra distributørene som importerer filmene til landet. Gjennom en årrekke har vi betalt langt mer i filmleie per billett enn våre konkurrenter, og nå mener vi tiden er inne for å se på mer rettferdige leienivåer, sier programdirektør i Oslo kino, Kristin Berg.

Jubel i Sandvika

Kinosjef i Sandvika Ida Aanonsen jubler for at kinogjengerne må reise ut av Oslo for å se «Captain Amerika».

– Det er vi selvfølgelig veldig glade for. Dette er en såpass stor film at det betyr mye for oss. Vi kommer nok til å sette opp flere forestillinger og øke fokuset på filmen utad, som følge av at den ikke kommer til å gå i Oslo, sier hun til NRK.

Filmen har premiere allerede førstkommende onsdag, og Aanonsen lover at bærumskinoen kommer til å gjøre mer ut av nettopp det som følge av at konkurransen fra Oslo er borte.

– Uten tvil. Det er et såpass stort publikum som vipper mellom Sandvika og Oslo. Dessuten er vår kino faktisk det beste stedet for filmen. Vi er alene på Østlandet om å ha lydsystemet Dolby Atmos, som denne filmen er laget for.

LES OGSÅ: Oslo kino blir dansk

Artikkelen fortsetter under bildet

Captain America, The winter soldier

CAPTAIN AMERICA: Her i aksjon med lederen for det fiktive føderale byrået S.H. I. E. L. D, Nick Fury. Førstnevnte spilles av Chris Evans, mens Samuel L. Jackson er Fury.

Foto: The Walt Disney company Nordic

–Trist for fansen

Kinosjefen i Ski er langt fra like entusiastisk som kollegaen i Bærum. Christian Hein mener at dette er et for stort tap for fansen til at han ønsker å feire.

– Det er trist for oslofolk at de to partene ikke kommer til enighet. Det er selvfølgelig uansett gode nyheter at filmen kommer til oss, og vi setter pris på at flere vil se filmen på vår kino. Men jeg jubler ikke, sier han til NRK.

Men vil du ikke gjøre noe ekstra for å kapre oslofans?

– Nei. Vi går ikke etter andre kinoers publikum. Jeg har opplevd en tilsvarende situasjon én gang før, og det gjør uansett ikke så stort utslag, sier Hein.

– Jeg er jo enig i at det er litt trist for fansen. Men jeg er stor fan av Captain America selv og det er ikke veldig langt fra Oslo til Sandvika, sier Aanonsen i Bærum.

– Beklager

Oslo kino har tro på at kundene kommer tilbake selv om de må dra til en annen kino denne gangen.

– Vi beklager veldig overfor vårt publikum som ikke får sett filmen her i Oslo sentrum. Vi ønsker å drive kino på samme vilkår som våre konkurrenter. Vi har tro på at publikum vil komme tilbake til oss, men av og til, for å oppnå noe, må man ta noen vanskelige avgjørelser, sier Berg.

Er det fortsatt en sjanse for at filmen kan bli vist i Oslo?

– Akkurat nå er det ikke det. Men man skal aldri si aldri.

Norgessjef i Walt Disney, Inger Warendolph sier til VG at de ikke har stilt krav utover det vanlige.

– Vi har ikke forlangt noe mer leie enn vi hadde på Thor 2, som gikk på kino i november, og da hadde vi ingen problemer med å bli enige. Men nå har dette tydeligvis endret seg, sier Warendolph, og synes det er synd at striden skal gå uttover fansen.

LES OGSÅ: Egmont vil ha flere kinoer i Oslo