Hopp til innhold

Muslimer ble trakassert 22.juli

Flere muslimer ble trakassert og utsatt for vold i Oslo etter eksplosjonen i regjeringskvartalet 22. juli. Det viser en ny rapport fra Antirasistisk senter.

Bashe Musse og Rania Al-Nahi

Bashe Musse og Rania Al-Nahi syntes det var tungt å bli forhåndsdømt etter 22.juli.

Foto: Lise Marit Kalstad / NRK

I perioden etter at bomben gikk av 22.juli, og før det ble kjent at en hvit nordmann sto bak, fikk mange muslimer og andre innvandrere stygge kommentarer i Oslo sentrum og på vei ut av byen.

– Den groveste historien vi har om hørt om er en ung kvinne som fikk revet av deler av håret, sier Kari Helene Partapuoli, leder av Antirasistisk senter.

Kari Helene Partapuoli, leder for Antirasistisk Senter,

Kari Helene Partapuoli er leder for Antirasistisk Senter, og har vært med på å skrive rapporten.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Hun har sammen med Anne Gerd Grimsby Haarr gjort dybdeintervju av 15 personer som har resultert i en rapport som skal til 22.juli kommisjonen.

Tre personer har fortalt om overfall og vold.

– En person ville sette seg ned på bussen, men ble sparket med en ståltupp og fikk tilrop med beskjed om å dra ut av landet, sier Partapuoli.

Hun sier likevel at de færreste tilfellene de har dokumentert er fysiske angrep.

– Vi har snakket med flere som har fått stygge tilrop i timene etter bomben, før det ble klart at det var en etnisk normann som stod bak.

Jævla muslimske faen.

Tilrop til en mann fra Kenya rett etter at bomben smalt

Ville ikke anmelde

Ifølge Aftenposten har ikke politiet mottatt noen anmeldelser på vold eller trakassering i perioden etter at bomben gikk av og frem til det ble kjent at en hvit nordmann sto bak.

– De vi har snakket med sier at de ikke ville drømme om å ringe til politiet når det nettopp hadde gått av en bombe og folk var skadet, sier Partapuoli.

Hun sier at flere har sagt at de heller ikke ville meldt fra til politiet hvis det var en helt vanlig dag.

– Følte meg forhåndsdømt

– Når slike ting skjer føler man at man har samfunnet mot seg, at man blir isolert og forhåndsdømt. Alle de følelsene er tilstede, sa Bashe Musse til NRK tre dager etter angrepet.

Han er muslim fra Somalia, og syntes det var vanskelig å være en del av en gruppe som blir mistenkeliggjort.

Rania Al-Nahi fra Irak forteller at hun følte at hun ble sett stygt på.

– Jeg var innom en butikk rett etter at det hadde skjedd, og jeg fikk stygge blikk. Jeg var redd for å bli forhåndsdømt.

Vet ikke omfanget

Partapuoli fra Antirasistisk senter sier at det er vanskelig å vite hvor mange som ble trakassert og mistenkeliggjort i tiden etter bomben.

– Vi har hatt problemer med å kartlegge omfanget. Men det som har vært viktig for oss er å vise også denne delen av hvordan vi håndterte 22.juli.

– Og det er viktig å understreke at noen muslimer også umiddelbart opplevde støtte, sier Partapuoli.