NRK Meny
Normal

Mattilsynet advarer mot hobbyhøns – frykter alvorlige sykdommer

For tredje gang på få måneder har Mattilsynet på Romerike oppdaget alvorlig sykdom hos hobbyhøner. Frykten er at smitten skal spre seg til store hønsefarmer.

Høner

SYKE HØNER: 80 høner på Romerike har fått en alvorlig luftveissykdom. Bildet i denne saken er kun et illustrasjonsbildet.

Foto: Pixabay

I dag ble det kjent at en hobbybesetning med 34 høner på Romerike har fått en alvorlig luftveissykdom og kommer til å bli avlivet, melder Mattilsynet.

Dette er det tredje tilfellet med luftveisinfeksjonen hos hobbyhøns og totalt er over 80 høns avlivet siden mai. Sykdommen som er blitt påvist er ILT. Symptomene kjennetegnes ved hoste og nysing. Fuglene kan få dårligere appetitt og lavere eggproduksjon.

– I hobbyfjørforhold så kommer det alvorlige sykdommer sporadisk og de er ikke så lette å oppdage bestandig, sier Anne Marie Jahr, seksjonssjef for dyr, Mattilsynet Oslo og Romerike

Anne Marie Jahr

PASS PÅ: Anne Marie Jahr, seksjonssjef for dyr, Mattilsynet Oslo og Romerike ber hobbyhøns-eiere passe på sykdomstegn hos dyrene sine.

Foto: Mattilsynet

Frykter smitte

Jahr sier at man ikke alltid fanger opp når hobbyhønen blir syke og regner med at sykdommen ILT er mer utbredt enn man tror.

Hva er farlig med at det er sykdom hos hobbyhønene?

– Det ene går på dyrevelferd, vi ønsker å ha friske dyr. Det vi er mest redd for er at det skal smitte over til store kommersielle besetninger hvor det vil bli mer alvorlig, sier Jahr.

Skrekkscenario er at hobbyhønsene får fugleinfluensa siden de er mye ute i naturen og kan komme i kontakt med ville fugler og deretter sprer dette til kommersielle høner.

Sist påvist i 2005

Hun sier at mattilsynet ønsker ha minst mulig sykdom hos hobbyhønene og sier at man må varsle om man skaffer seg høns på eiendommen sin. Sykdommene som har blitt oppdaget den siste tiden har skjedd etter at eierne har varslet om mistanke om sykdom.


Sist gang ILT ble påvist i Norge var i 2005. Den blir betegnet som en A-sykdom og regnes som alvorlig. Den sprer seg raskt og gjør dyrene alvorlig syke. Likevel vil Jahr presisere at den norske varianten kan være mildere.