NRK Meny
Normal

Kvinne tiltalt for skattejuks for 200 millioner

En 39 år gammel kvinne fra Nedre Romerike er tiltalt for å ha jukset med selvangivelsen for nær 2000 personer. Til sammen dreier det seg om falske skattefradrag på 200 millioner kroner.

Selvangivelse på nett.

FALSKE FRADRAG: Den 39 år gamle kvinnen fra Nedre Romerike hjalp tusenvis av personer gjennom flere år med å legge inn falske fradrag i selvangivelsen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kvinnen er tiltalt for medvirkning til grovt skattesvik, etter at hun hjalp nesten 2000 personer med å få fiktive eller uriktige fradrag på selvangivelsen.

Saken, som håndteres av Romerike politidistrikt, er en av de største skattemyndighetene har hatt målt i antall personer som er involvert, opplyser leder for Skattekrimenheten i Skatt øst, Jan-Egil Kristiansen til Aftenposten.

– Det dreier seg om cirka 200 millioner kroner i feilaktige fradrag på selvangivelsen, for eksempel reisefradrag, bompenger og foreldrefradrag. Altså alminnelige fradrag på selvangivelsen som vi ikke har kontrolloppgaver på, sier Kristiansen.

39-åringen er i tillegg tiltalt for egen manglende moms og skatt, samt grov skattesvindel av nesten 600.000 kroner. Hun har levd på Nav mens hun skal ha fungert som rådgiver, ifølge Aftenposten.

Avdekket for to år siden

Det er vel to år siden politiet og Skatteetaten gikk til aksjon mot kvinnen og nettverket rundt henne.

Jan-Egil Kristiansen

FREKT: - Dette handler om en veldig frekk og bevisst form for skattesvindel, sier Jan-Egil Kristiansen i Skatt øst.

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

Bakgrunnen var et tips til Skatteetaten om 39-åringens ulovlige virksomhet.

Kvinnen skal ha brukt 60 personer som mellommenn for å skaffe nye klienter. Selv skal hun ha sikret seg inntekter fra klientene ved å beregne seg prosenter av spart skatt fra hver klient.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Hun vil forklare seg i retten, skriver kvinnens forsvarer, Karen Forbrigd, i en sms til NRK.

Venter flere saker

– Det mest alvorlige i denne saken er medvirkningen til skatteunndragelse for nær 2000 personer, i tillegg kommer egen unndragelse av skatt og moms samt svart avlønning til mellommenn, sier Jan-Egil Kristiansen.

Den tiltalte norsk-vietnamesiske kvinnens nettverk av mistenkte skattesnytere er ikke det eneste som nå etterforskes.

– Det er flere saker på trappene, sier politiadvokat Mathias Emil Hager i Romerike politidistrikt til Aftenposten.

Han bekrefter at dette dreier seg om miljøer av ikke-etniske nordmenn. I et av de andre nettverkene skal det dreie seg om over 800 personer, og falske fradrag for 60 millioner kroner.