Verneverdig klubbhus rives for å bygge hall

Torsdag slår byrådet fast at hvis det skal bli flerbrukshall på Grünerløkka er det ingen annen mulighet enn å rive det verneverdige klubbhuset.

Byrådet trosser dermed byantikvarens råd. En slik riving har bredt flertall i bystyret.

– Bevaringsinteressene måtte veie lettere enn det å få gode idrettsanlegg, sier Bård Folke Fredriksen, byutviklingsbyråd.

Skoleidrettsstevnenes mor

Janne Wilberg, byantikvar

Janne Wilberg, byantikvar.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Dælenenga er skoleidrettsstevnenes mor. Her løp unger 60-meteren for første gang, sier Janne Wilberg, byantikvar i Oslo.

Byantikvaren er begeistret for idrettsanlegget med fotballbane, skøytehall og klubbhuset fra 1926.

– De var en liten gjeng som slo seg sammen og fikk opp dette idrettsanlegget og Sagene bad. Min oldefar faktisk, Johan Sethne, var med. Han var gymnastikkinspektør i Oslo. Kona hans Anna Sethne var overlærer på Sagene skole. Og Carl Schiøtz, han med oslofrokosten, var skolelege i Oslo.

Hør Ekko-programmet om gamlekara som spiller på Dælenenga.

– Vi må ha hall

Byantikvaren mener det er synd idretten ikke er bedre til å ta vare på historien sin.

– Vi har foreslått mange alternativer til hall på tomta. Bedre garderober kan man få til her også, sier Janne Wilberg, byantikvar i Oslo.

Torgny Hasås er ikke enig med byantikvaren. Alternativet med anlegg under banen ville blitt for dyrt, å rive barnehagen og bygge nytt ville blitt for lite, og heller ikke å bygge idrettshall mellom klubbhuset og fotballbanen ville fungert.

– Nei til riving av klubbhuset er nei til at barn og unge skal få et fullverdig idrettstilbud. Problemet er at idrettene som skal inn i flerbrukshallen ikke har noe sted å være. Vi må ha hall, sier Torgny Hasaas. Han er leder for samarbeidsutvalget, det vil si for alle idrettene i bydelen.