NRK Meny
Normal

Hotellgjest i retten etter gisseldrama i Oslo

En gjest ved Clarion Hotel Royal Christiania i Oslo truet med å drepe en renholder og sprenge en bombe i Oslo sentrum i fjor. Mandag møter den 41 år gamle mannen i Oslo tingrett.

Hotel Royal Christiania

BODDE PÅ HOTELLET: Den tiltalte sjekket inn på dette hotellet i Oslo sentrum 3. desember. Fem dager senere fikk han en ansatt til å levere en lapp med truslene i resepsjonen.

Foto: Ingvild Sund / NRK

Aksjonen i desember på Clarion Hotel Royal Christiania varte i nesten fem timer.

Mannen hadde forskanset seg på hotellrommet sitt og tatt en renholder som gissel. Han truet med å drepe gisselet, og detonere en bombe på et ukjent sted i Oslo.

– Både for offeret og for andre involverte var dette alvorlige trusler. Politiet tok disse på høyeste alvor og satte inn store ressurser for å få løst hendelsen, sier politiadvokat Ane Evang.

Har erkjent straffskyld

Ane Evang

Ane Evang, politiadvokat i Oslo politidistrikt.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Ifølge tiltalen skal 41-åringen først ha tatt gisselet, som han bandt på hender og føtter. Deretter leverte han en lapp i resepsjonen der han fortalte om gisselet og bombetruslene.

Han skal også flere ganger ha gjentatt truslene i forhandlingene med politiet. Tiltalte krevde 1 million euro i løsepenger og en fluktbil, men til slutt kom han frivillig ut av hotellet.

Mannen som er fra Øst-Europa har erkjent både truslene og frihetsberøvelsen.

– Det blir godt for ham å forklare i retten at han gjorde det og hvorfor. Han kommer etter beste evne til å svare på spørsmålene fra påtale, retten og meg, sier mannens forsvarer Jørgen Mowinckel.

– Bør åpenbart i fengsel

Evang kommer til å be om ubetinget fengsel for den tiltalte.

– Gjerningsmannen har erkjent det som har skjedd, så saken kommer til å dreie seg om straffutmålingen, sier politiadvokaten.

Offerets bistandsadvokat Bernhard Hagevik er glad for at påtalemyndigheten søker fengselsstraff.

– Ja, det er åpenbart at vedkommende får en soning, men saken er såpass unik at det er umulig i å spekulere i hvor lenge han bør sone.

Offeret sliter tungt

Mannen som ble tatt som gissel har det fortsatt svært tungt.

– Han har hatt ettervirkninger som søvnmangel og høyt stressnivå. Det er ikke godt å si hva langtidskonsekvensene blir, men foreløpig har han ikke klart å riste dette av seg, sier bistandsadvokat Hagevik.

Hvordan beskriver han det som skjedde med ham?

– I mange timer var han på gjerningspersonens nåde. Han så at han hadde kniv og strømpistol. Hva denne personen kunne finne på var helt uklart for min klient, noe som var svært skremmende.