Gulla (9) skambitt av hund i Sverige

Ni år gamle Gulla fra Grorud i Oslo ville klappe hunden, men i stedet ble hun skambitt. Rottweileren bet av kjøttstykker fra låret, leggen og baken. Foreldrene krever at hunden avlives.

Far og datter på sykehuset

PÅ SYKEHUS: Ni år gamle Gulla Solstad Tidemandsen ligger på Ahus etter at hun ble overfalt og bitt av en hund i Sverige.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Gulla Solstad Tidemandsen var på ferie hos bestemor i Uppsala i Sverige. Sist onsdag ble et mareritt for jenta og familien. Da Gulla ville klappe naboens hund angrep den.

– Den tok tak i benet mitt og begynte å spise på meg, og bite, sier Gulla fra sykesengen.

Jenta ble operert på sykehus i Uppsala i Sverige. På fredag ble hun fløyet med ambulansehelikopter til Akershus Universitetssykehus og har vært innlagt siden. Hun må bruke rullestol eller krykker for å unngå å rive opp stingene.

– Da jeg kom til ambulansen fikk jeg høre at broren min, Rasmus, hadde funnet buksa, med masse kjøttrester, forteller Gulla.

Sårstell på svensk sykehus

Slik så Gullas høyreben ut etter hundebittene. Her får hun skiftet bandasje på det svenske sykehuset.

Foto: Ingeborg Solstad / privat

Familien sier at hunden både bet og tygde på jentas lår, legg og rumpe. Nå mener de at hunden må avlives.

– Gulla ønsker jo denne hunden vekk så den ikke skal dukke opp i hennes verden igjen. Det skjønner jeg godt, hun var jo livredd, sier Gullas far, Morten Tidemandsen.

– Hadde det vært i Norge hadde hunden sikkert vært død samme dag, for sånn skal jo ikke en hund gjøre, sier Tidemandsen.

Bestemor var hundevakt

Det var Gullas bestemor som passet på rottweileren Otto mens eieren var bortreist. Hundeeieren er sjokkert og sier at noe slikt har aldri skjedd før.

Christer Nordström i Uppsala-politiet

Christer Nordström i Uppsala-politiet.

Foto: Sebastian Lindberg / Polisen.se

– Dette er en tragisk ulykke. Min hund har aldri vært aggressiv, sier hun.

På grunn lav bemanning hos politiet i Uppsala har de ikke begynt å gjøre noe med saken.

– Sykehuset i Uppsala anmeldte hundeangrepet, men politiet har ikke rukket å starte etterforskningen, sier pressetalsmann Christer Nordström i Uppsala-politiet til NRK.

– La hunder stå i fred

Leder John Steinvik Norsk Rottweilerklubb kjenner ikke episoden fra Sverige, men sier på generelt grunnlag at hunder som står i bånd må få stå i fred.

– Det gjelder uansett rase. Hunder som er bundet har ingen fluktmulighet, sier Steinvik, og legger til at han selv aldri ville ha latt hunden stå slik. Han mener en hund uten tilsyn bør stå i en hundegård.

John Steinvik og valpen Rex

John Steinvik i Norsk Rottweilerklubb med valpen Rex.

Foto: John Steinvik

Rottweilerklubben har i samarbeid med Norsk Kennel Klub laget regler om mentaltesting av avlshunder.

– Mange mennesker kjøper hund uten å ha nok kunnskap om den rasen de skaffer seg, blant annet hva slags temperament rasen har. Rottweiler er kjent som en stabil familiehund og er også en av de tre mest brukte redningshunder. Men når det er sagt, så er jeg enig i at denne hunden bør avlives, uavhengig av rasen. Det var en alvorlig episode, sier John Steinvik.