Hopp til innhold

Gründerfellesskap nedlegges

Et vellykket felleskap for gründere i Oslo blir lagt ned. Det til tross for at prosjektet har svært gode resultater å vise til.

Ikada
Foto: Nedim Dizdarevic / NRK

Innovasjon Norge trekker støtten til gründerfelleskapet Ikada, fordi de mener prosjektet er for dyrt.

Margit Klingen Daams

Margit Klingen Daams

Foto: Nedim Dizdarevic / NRK

- Jeg synes det er fryktelig trist og en tragedie for den kreative industrien i Osloregionen og også i Norge, sier Margit Klingen Daams, prosjektleder for Ikada, som er et gründerfelleskap.

Frykter konsekvensene

Klingen Daams har ledet gründerfellesskapet siden 2005, og hatt som hovedmål å gi gründere en hjelpende hånd i den første, mest sårbare fasen. Nå har Innovasjon Norge sagt nei til mer penger og Daams frykter for hva som kommer til å skje med de 80 gründerene som er med i Ikadafelleskapet.

- Det at Innovasjon Norge trekker støtten gjør at mange bedrifter på Ikada ikke vil klare seg videre, sier Daams.

Hun mener Ikada er et veldig økonomisk effektivt prosjekt, hvor man får mye igjen for pengene.

- Vi er 30 gründerbedrifter, og det går kun tre millioner inn per år til å drifte prosjektet. Derfor ser jeg det som litt merkelig at man ikke kan fortsette med prosjektet Ikada litt lengere enn tre år.

- Høye kostnader

Daams viser til at sjansen for å lykkes etter tre år er dobbelt så stor om du er del av Ikadafelleskapet enn for en gründer som mottar støtte direkte fra Innovasjon Norge. Det hjelper lite - Ikada er for dyrt å drifte, sier Toril Mølmen direktør for Innovasjon Norge, Oslo og Akershus kontoret.

Toril Mølmen

Toril Mølmen

Foto: Nedim Dizdarevic / NRK

- Grunnen til at vi stoppet Ikada i den formen det har i dag, er at den har relativt høye kostnader. Erfaringene er veldig gode, men det er jo slik at et prosjekt har en begynnelse og en ende. Hva vi gjør med resultatene vil vi diskutere nå, selvfølgelig, sier Mølmen.

Ville ikke klart seg uten

Lærelyst er en av mange bedrifter som gjør det bra på Ikada. De må nå må flytte ut av gründerfellesskapet.

- Lærelyst startet som en kjøkkenbordbedrift, og i dag er vi åtte ansatte, sier daglig leder i Lærelyst, Petrine Djupvik Flaa.

Hun mener hun ikke kunne ha utviklet firmaet like raskt uten hjelp og støtte fra fellesskapet på Ikada.

- Rett og slett fordi man utveksler erfaringer der og da, har noen å spørre og er tettere på dem som sitter med de samme utfordringene, sier hun til NRK Østlandssendingen.