Gravøl for Lompa

Utestedet Lompa, eller Olympen, som det jo faktisk heter - stenger 1.oktober. Om et års tid åpner dørene igjen - trolig langt mindre brunt enn i dag.

Olympen restaurant, populært kalt Lompa
Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Per-Erling Johnsen er akitekt, har jobbet hos byantikvaren og ved Oslo Bymuseum - og skrevet bok om Oslos brune kafeer.

Han kaller Lompa for en av de fire store blant Oslos brune kafeer, og forteller om utestedets over hundre år gamle historie og klientell.

Hør Per-Erling Johnsen fortelle om Lompa

Publikum skaper kafeen

Line Berg og Eirin Bjerke på Lompa
Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

- Det er publikum som skaper et sted som Lompa, sier noen av stamgjestene til NRK Østlandssendingen.

Lompa har en lang historie, mer enn 100 år siden Grønland Folketater og Olympen Christiania Morskabsteater startet opp der.

Stedet skal nå pusses opp. Eierene forteller at nye folk skal drive stedet, de skal forandre konseptet og satse mer på matservering.

Hør hva stamgjestene og byantikvaren i Oslo synes om planene.

Viktig kulturhistorie

Avdelingsleder hos byantikvaren, Morten Stige
Foto: Knut Erik Solhaug, Knut Erik Solhaug / NRK

Lompa har vært igjennom flere ombygginger. Tidligere har det vært en takterrasse der, som det er snakk om at skal komme tilbake.  

Avdelingsleder Morten Stige hos byantivkaren håper at oppussingen ikke skal ødelegge for den kulturhistoriske verdien til Lompa.

- Det som er viktigst at bevares er Henrik Backers malerier, som har vært der siden slutten av 20-tallet. De har stor kulturhistorisk verdi for Oslo. I tillegg er det paneler og svijernsarbeider av høy kvalitet som er med å prege stedet. Vi håper også at de bevarer måten kafeen er organisert på, med ett stort rom med båser, sier Stige.

Mange minner i veggene

Mange er oppgitt over at det blir stadig færre brune kafeer i Oslo. Røykeloven er en trussel mot de som er igjen, og modernisering eller nedlegging tar knekken på stadig flere brune vannhull.

Egil Sørensen og Gunnar Hansejordet har hatt Olympen eller Lompa som sosialt treffsted i mange år. Hit kommer de rett og slett for å ha det hyggelig

- Det er vemodig at det er slutt. Det er så mange minner i veggene her, sier Sørensen.

- Vi er lei oss, men vi må bare godta det, legger Hansejordet til.

Oppgitt over modernisering

Terje Sprenger er ingen stamgjest, men er innom Lompa fra tid til annen. Han synes det er rart at det ikke har blitt mer protest rundt dette.

- Hvorfor skal alt moderniseres og fjonges opp for å tilpasses de nye tidene eller det moderne mennesket, som har en levealder på noen uker til et par år, spør han.

- Lompa er jo en institusjon! Kafeen representerer et kjempetilbud for byens borgere, sier han opgitt.

På lørdag er det gravøl på Lompa for stamgjester og andre som synes det er trist at kafeen skal moderniseres.