NRK Meny
Normal

80 eldre sitter fast på sykehjem

NORDSTRAND (NRK): Beboerne på Nordseterhjemmet i Oslo føler seg innesperret fordi heisene står, men først til sommeren kan problemet være løst.

Rundt 80 pasienter på Nordseterhjemmet får ikke flyttet på seg fordi heisene står.Så å si alle velferdstiltak er avlyst eller flyttet på grunn av dette.

HEISEN STO SENEST ONSDAG: Per Hals føler seg innestengt på sykehjemmet.

– Det er helt høl i hue, sier 60 år gamle Per Hals.

Han er avhengig av rullestol etter flere slag, og er en av 80 beboere på sykehjemmet. Helt siden september i fjor har de vært rammet av heistrøbbel.

– Senest i går satt det noen fast i heisen, sier en oppgitt Hals.

I det som skal være et av de mest moderne sykehjemmene i Oslo, sitter de 80 beboerne mer eller mindre fast. Den ene heisen er helt ute av drift, mens den andre heisen ikke bør brukes fordi den bare fungerer delvis.

Beboerne fikk først beskjed om at heisproblemene ville bli løst i midten av september, men nå håper de ansvarlige at det vil skje til sommeren.

Teksten fortsetter under bildet.

Roar Skramstad

OPPGITT: Roar Skramstad står foran den heisen beboerne ikke tør å ta fordi den er så ustabil. Den andre heisen på sykehjemmet fungerer ikke.

Foto: Edin Babic / NRK

Pårørende fortviler

Roar Skramstad er tidligere kollega av Hals. Han har også sin 95 år gamle svigermor på sykehjemmet på Nordstrand.

– Situasjonen er totalt uakseptabel, sier han.

Skramstad forteller at det har oppstått flere farlige situasjoner etter at heisproblemene oppsto i september i fjor, og de ansatte blir nå bedt om å unngå å bruke heisen.

– Det har også oppstått situasjoner der eldre som har vært ute ikke har kommet tilbake til rommet sitt, men har blitt stående i hovedetasjen.

Lørdagskafeen avlyst

For å unngå massefrakting av pasientene, er så og si alle felles aktiviteter avlyst på ubestemt tid. Rundt om på sykehjemmet henger det lapper som forteller om avlyste tilstelninger.

– Det er helt jævlig, sier Per Hals som savner fellesarrangementene.

Lørdagskafeen er en populær tilstelning både for beboerne og deres familie, men nå er den avlyst ut mars.

Teksten fortsetter under bildet.

Tavle Nordseterhjemmet

LØRDAGSKAFEEN ER AVLYST: På oppslagstavla henger det lapper over alle arrangementene som er avlyst på grunn av heisproblemene.

Foto: Fredrik Buer / NRK

Ingen løsning før til sommeren

Ledelsen ved Nordseterhjemmet sier i en e-post til NRK at de er i kontakt med Omsorgsbygg.

– Jeg vil poengtere at vi har høy oppmerksomhet på at pasientsikkerheten blir ivaretatt i forhold til driften av heisene, skriver institusjonssjef på Nordseterhjemmet, Lene Kristiansen.

Marte Svenneby

INGEN SNARLIG LØSNING: Marte Svenneby, kommunikasjonssjef i Omsorgsbygg kan ikke love bedring før tidligst til sommeren.

Foto: Fredrik Buer / NRK

Det er Omsorgsbygg som har ansvaret for å sørge for at heisene ved de kommunale institusjonene i Oslo fungerer. De beklager at det tar så lang tid å få byttet ut heisene på Nordseterhjemmet.

– Det har tatt alt for lang tid. Det har vært menneskelig svikt hos oss, og det beklager vi, sier Marte Svenneby, kommunikasjonssjef i Omsorgsbygg.

Hun kan likevel ikke love noen løsning med det første.

I utgangspunktet skulle heisene være oppe å gå i september, men etter at NRK tok kontakt i dag, ble det bestemt å få det til tidligere. De vil likevel ikke bli utskiftet før tidligst i juni.

Skryter av å være et moderne sykehjem

I sykehjemmets inngangsparti henger en storskjerm som blant annet viser når trikken går. På Nordseterhjemmets Facebook sider skriver de:

«Snart er vi et av de mest moderne sykehjem, teknologisk sett, i hele landet».

– Det hjelper lite å se på skjermen når trikken går, når beboerne ikke en gang kommer seg til neste etasje, sier Skramstad.

Han forklarer at heisproblemet også rammer mange pårørende, som selv er avhengig av heis for å kunne besøke sine kjære.

– Det er ikke bare beboerne som blir innestengt, mange pårørende blir også utestengt.