Normal

150 personer samlet seg til minne om Petter

Det er på tide at bilister og syklister blir flinkere til å dele veien. Det er budskapet til sykkelklubben Oslo studentidrettslag. Idag markerte de dødsulykken til kameraten som ble påkjørt for ett år siden.

Sykkel-minnemarkering

ETT ÅR SIDEN: Det er ett år siden Petter Omsland Nikolaisen ble påkjørt og drept 22 år gammel. 150 personer samlet seg for å minne og hedre han.

Foto: Trond Stenersen / NRK

Sykkelturen som de skal på i dag er for å minnes en død venn. For ett år siden mistet syklistene i Oslo studentuidrettslag en kamerat i et kryss på riksvei 176 ved Gardermoen.

Knut Sande

Knut Sande var sammen Petter da ulykken inntraff. Han ønsker nå at folk blir mer tolerante og hensynsfulle i trafikken.

Foto: Trond Stenersen / NRK

– Plutselig kom det en bil i motgående kjørefelt som kom mot oss, og det skjedde så brått at jeg som lå først klarte akkurat å kaste meg ut i tide. Bak meg hørte jeg et gedigent smell, sier Knut Sande.

Sande var en venn Petter Omsland Nikolaisen, og var til stedet da Petter ble påkjørt og drept 22 år gammel.

Minnet Petter

På ulykkesstedet var rundt 150 personer samlet for markeringen i dag. Sande arrangerte denne minnemarkeringen hvor han fortalte om kontrasten fra det å være ute å sykle og ha det gøy med vennene sine en høstdag, til plutselig å ligge med kameraten død i armene.

Johanne Rokke Elvebakken

Petters barndomsvenn, Johanne Rokke Elvebakken håper bilister og syklister tar mer hensyn til hverandre etter denne hendelsen.

Foto: Iram Ansari / NRK

Bilføreren som kjørte på Petter er tiltalt for uaktsomt drap. Rettssaken skal opp i Øvre Romerike tingrett i februar. Mange håper at Petters død kan bidra til økt bevissthet rundt trafikksikkerhet. En av disse er barndomsvennen til Petter, Johanne Rokke Elvebakken.

– Jeg håper at alle som er i trafikken, bilister, syklister eller gående tar ekstra hensyn til hverandre, men også at rusmidler og å bruke trafikkerte kjøretøy ikke henger sammen. Jeg kommer alltid til å huske Petter. Han kommer alltid til å være i hjertet mitt, sier Elvebakken.

Opp til oss

Nå ønsker Knut Sande at bilister og syklister skal respektere hverandre mer på veiene. At 20-åringer dør i trafikken er ubeskrivelig meningsløst og urettferdig, mener han.

– Det er på tide å vise mer hensynsfullhet, og mer medmenneskelighet fra begge trafikantgrupper. Både syklister og bilister, sier Sande.

Per Oretorp

Assisterende generalsekretær i Personskadeforbundet LTN, Per Oretorp mener at det opp til oss om slike hendelser skjer igjen eller ikke.

Foto: Trond Stenersen / NRK

Også assisterende generalsekretær i Perskonskadeforbundet LTN, Per Oretorp som var til stede under markeringen, ønsker å se mindre av slike tragiske hendelser. Han mener at det kun er folket som kan gjøre forskjellen.

– Du og jeg, vi kan gjøre forskjellen i dag gjennom at vi hedrer minnet av Petter gjennom at vi blir mer tolerante i trafikken, sier Oretorp.

Petter Omsland Nikolaisen
Foto: Privat