NRK Meny
Normal

- Venstre og KrF brukes som brikker

Venstre og Kristelig Folkeparti blir brukt som brikker i et taktisk spill fra byrådets side. Det mener Arbeiderpartiet.

Kollektivtrafikk
Foto: Oslo sporveier

I neste års Oslo-budsjett foreslår byrådet dyrere månedskort og kraftige kutt i kirkebudsjettet.

- Kutter systematisk i kjernesakene

Rune Gerhardsen

Rune Gerhardsen

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Arbeiderpartiets gruppeleder Rune Gerhardsen skjønner ikke hvorfor mellompartiene finner seg i at byrådet kutter i hjertesakene deres år etter år.

- Vi har sett i mange år at byrådet, når de legger fram budsjettforslaget, kutter systematisk i KrF og Venstre sine kjernesaker. Senere, når forhandlinger kommer i gang, får KrF og Venstre gjennomslag for noe mer når det gjelder kollektivtrafikk og kirke, men det er ingen gunstig løsning for KrF og Venstre. Det blir ingen fremdrift i deres politikk.

Se video:

Sporveiskort

Ekstra tydelig i år

Ifølge Gerhardsen er dette fenomenet ekstra tydelig i år. I budsjettforslaget som ble lagt fram onsdag var prisen på månedskortet økt, under to måneder etter at det ble billigere etter krav fra Venstre.

Les: Vil ha dyrere månedskort

Kirkebudsjettet var kuttet dramatisk, en av Kristelig Folkepartis hjertesaker. Rune Gerhardsen ville ikke behandlet samarbeidspartnerne sine på denne måten hvis han hadde vært byrådsleder.

Les: Dette bruker Oslo penger på i 2009

- For det første er dette spill for galleriet, og for det andre blir det dårligere politik. KrF og Venstre ville fått mye større gjennomslagskraft for sine kjernesaker hvis de hadde vendt seg til oss isteden, sier Gerhardsen.

- Vi lar oss ikke bruke

Ola Elvestuen
Foto: Svein Ommundsen

Leder for Venstres bystyregruppe, Ola Elvestuen avviser at de lar seg bruke på en lettvint måte.

- Vi er ikke brikker i et spill. Vi gjennomfører Venstre-politikk og det har vi gjort gjennom mange år. Vi har fått til en systematisk bedring av kollektivtrafikken i Oslo, sier Elvestuen.

Venstre har foreløpig ikke mottatt noen invitasjon til forhandlinger med byrådspartiene om budsjettet.

- Venstres politikk er klar, og vi har helt tydelige målsettinger som vi ønsker gjennomslag for i høstens budsjettbehandling. Om vi blir enige, kommer an på om byrådspartiene er villig til å imøtekomme Venstres prioriteringer, sier Elvestuen.

Les: Vil hindre budsjettkutt i bydelene

Byrådsleder Erling Lae avviser at byrådet driver taktisk spill overfor sentrumspartiene.

- Jeg undervurderer ikke Venstre og KrF, jeg har stor respekt for dem. Derfor har vi lagt opp budsjettet slik vi har gjort, sier Lae.