NRK Meny
Normal

Vraker dyre smuglerbiler for russen

Nye og beslaglagte biler fra smugling av rusmidler skal hindre russen i å råkjøre.

Øvelse med smuglerbiler

VRAKES: Biler som er beslaglagt skal brukes i krasjtester for russen. Her fra en test brannvesenet har hatt på smuglerbiler. Denne uken starter krasjtestene som skal få unge til å være bevisste på fart og rus.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

I en årrekke har russen fått se hva som skjer når 15-20 år gamle biler krasjer i 50 kilometer i timen. For første gang skal splitter nye biler vrakes for å vise hvor fort man kan miste livet i lav fart.

Russen får se at man faktisk kan miste livet i 50 kilometer i timen selv om bilen er ny

Paal-Gunnar Mathisen

– Vi håper russen vil unngå ulykker i russetiden og får med seg en balast senere i livet om hvor farlig rus og fart er, sier Paal-Gunnar Mathisen, distriktsleder i Trygg Trafikk.

– Bilparken fornyes hele tiden

I mange år har Trygg Trafikk, Statens vegvesen og utrykningsetatene samarbeidet om dette prosjektet, men første gang er også Tollvesenet koblet på.

– Tollvesenet har gitt beslaglagte biler til demonstrasjonen. Bilene er stort sett av nyere årgang og har blitt beslaglagt etter forsøk på smugling av rusmidler.

Paal Gunnar Mathisen, leder i Trygg Trafikk i Østfold

GLAD: Paal-Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk sier det er godt at russen nå kan se nye biler i krasjtesten i stedet for 20 år gamle vrak.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Tidligere har NRK skrevet at brannvesenet får øve på nye, beslaglagte biler.

Fordelene ved å demonstrere på nye biler er at de har det siste av sikkerhetsutstyr.

– Bilparker fornyes hele tiden og har mye sikrere og kraftigere bjelker. Samtidig får russen se at man faktisk kan miste livet i 50 kilometer i timen selv om bilen er ny. Det gjør krasjtesten mye mer reell, forklarer Mathisen.

– Skal få en farstforståelse

Smuglerbilene skal radiostyres til å krasje med en annen bil i 50 kilometer i timen.

– Dette gjøres for at russen skal få en bedre forståelse av hva fart gjør ved en ulykke. I vraket blir to russ «installert» for så å oppleve nødetatenes arbeid med å redde de «skadde».

beslaglagte biler, Svinesund

TATT: Beslaglagte biler etter beslag står her på Svinesund. Nå skal de brukes i demonstrasjon for russen.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Mathisen sier målet er å få en ulykkesfri russefeiring.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: