NRK Meny
Normal

Denne fuglen truer Ikea

En rødlistet fugl kan sette en stopper for utbyggingen av et nytt Ikea.

Vipa

SJELDEN: Vipen er truet etter mye jakt i Europa. Den holder blant annet til på Delijordet hvor Ikea vil etablere seg.

Foto: Jan Kåre Ness

Landbruksministeren har gitt grønt lys for Ikea på Vestby og har sagt ja til å ofre jorda.

Det har vært stor politisk strid rundt beliggenheten, men nå er det altså den rødlistede vipen som kan stoppe det hele.

– Sterkt truet

– Vipen er en sterkt truet fugleart i norsk sammenheng, og den har vi funnet på Delijordet. Den har vært å se der i noen år, men det er først nå den er blitt sterkt truet på grunn av stort jakttrykk i Europa, sier Kristian Østbye, leder av Naturvernforbundet i Vestby til Dagbladet.

Han sier videre til samme kilde at Naturvernforbundet har et ansvar for at vipen blir bevart og vil nå kjempe for å bevare både jorda og fuglen på Delijordet.

– Vipe har gått fra å være en fugl man til vanlig så, til å bli en sjelden fugl, sier Østbye videre.

Delijordet i Vestby, der IKEA gjerne vil bygge, har ei matjord som er uvanleg bra. Det viser ein ny rapport. No vil Naturvernforbundet forby nedbygging av dyrka mark.

Kjenner ikke til detaljene rundt vipen

Kristian Willanger, kommunikasjonsrådgiver hos Ikea, kjenner ikke til detaljene rundt vipen, men sier til Dagbladet at Delijordet det eneste aktuelle stedet for møbelgiganten i Vestby.

– Når det gjelder vipene, så kjenner ikke vi til detaljene rundt den arten og Naturvernforbundets funn. Men vi vil ta dette funnet i betraktning og vi ser på dette som en merknad til detaljreguleringen som ligger ut på høring. Vi noterer oss disse og tar med oss dem i det videre arbeidet, sier Willanger til samme kilde.

Heller ikke politikerne er nå villige til å snu, skriver Vestby avis. Ordfører John Ødbehr mener det er viktig at Ikea kan etablere seg sentrumsnært.
Han har heller ikke hørt noe om den truede vipen.


— Jeg har ikke hørt noe om det, men det jeg kan si at alle ting rundt en Ikea-etablering vil bli tatt på alvor. Vi vil si på alle innspill på en ryddig og god måte, sier ordføreren til avisen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se kveldens siste TV-sending

    Programleder: Bengt-Eigil Ruud