NRK Meny
Normal

Vil nekte unge kompiskjøring

Trygg Trafikk vil nekte ferske bilister å ta med vennene på kjøretur.

Ungdom og bil
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Kommenter saken her!

Trygg Trafikk foreslår å begrense kjøreretten til ferske bilister for å få færre bilulykker.

Ungdom med ferskt førerkort har høyere ulykkesrisiko enn andre bilførere. 850 personer mellom 18 og 19 år blir skadet eller drept på norske veier hvert år.

Nå vil Trygg Trafikk vil innføre gradvis utvidelse av føreretten.

- Vi tenker oss at vi skal ha en gradvis utvidelse av førerretten. Vi har altfor mange ulykker blant unge som nettopp har fått førerkort. De ulykkene skjer spesielt i helgene, hvor de ferske bilistene kanskje har bilen full av berusede venner, sier fylkessekretær i Trygg Trafikk, Inge Nygård.

Vil stoppe "festkjøring"

Trygg Trafikk har ikke bestemt seg for hvilke begrensninger som bør innføres for de mest uerfarne bilførerne, men Nygård legger ikke skjul på at han gjerne vil få en slutt på ungdommenes "festkjøring".

- Vi kan for eksempel sette et forbud mot at de får lov til å kjøre natt til lørdag og natt til søndag med jevnaldrende i bilen. Eller at de får begrensninger på å kjøre dager før helligdager også videre, sier Nygård.

Inge Nygård mener tiltaket vil redusere antall ulykker blant unge bilister.

- De landene som har prøvd dette her, får en merkbar nedgang i ulykkestallene, sier Nygård.

Forslaget møter skepsis

Trygg Trafikks forslag møter skepsis hos erfarne sjåfører. Kjøreskolelærer Tore Andreassen er ikke sikker på om Trygg Trafikks forslag er veien å gå.

- Det kommer sikkert til å hjelpe, men hvis man lager slike begrensninger, må det kontrolleres. Og hvem skal kontrollere dette, spør Andreassen.

Kjøreskolelæreren mener at elevene må få mer kjøretrening før de får førerkort.

- Øvelseskjøringa kunne ha vært bedre. Det er mange ungdommer og foreldre som ikke tar seg tid til det. Kanskje man kunne ha kurset foreldre, slik at de er i stand til å trene på viktige ting, sier Andreassen.

- Må kjøre mer

Eyvind Brynildsen

Rallysjåfør Eivind Brynildsen er en erfaren bilist, til tross for sin unge alder.

Foto: MMS- Helene Hillestad / NRK

Rallyføreren Eivind Brynilsen(19) er heller ikke begeistret for forslaget. Han mener at ungdommer må kjøre mer bil for å bli bedre sjåfører.

- Vi må begynne i andre enden. Vi må heller ha bedre opplæring før vi begynner med øvelseskjøring. Hvis man skal bli en god sjåfør, må man kjøre bil ofte og gjerne hver dag, sier Brynildsen.

- Vi kunne heller kjøpt inn biler som ungdommer kunne ha prøvd på bane før man begynner med øvelseskjøring, mener Brynildsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: