NRK Meny
Normal

Frykter politisk detaljstyring fører til lederflukt

Halden-ordfører Thor Edquist tror det blir vanskeligere å rekruttere og holde på lederne i kommuneadministrasjonen dersom politikerne fratar rådmannen makt.

Thor Edquist

Haldens ordfører, Thor Edquist (H), frykter at gode ledere forsvinner dersom politikerne fratar rådmannen makt.

Foto: NRK

Det var Halden Arbeiderpartis foreslåtte ordførerkandidat Kirsti Rørmyr som kom med dette utspillet i forrige uke.

Edquist ønsker ikke å gå tilbake til det han kaller politisk detaljstyring i kommunen.

– Vi har brukt mye tid og krefter på å bygge opp det styringssystemet vi har i Halden nå. Hvis man river det ned, tror ikke jeg at man får gode ledere til å bli i Halden, eller å komme til Halden, sier Edquist.

Mener ordføreren har misforstått

Halden-ordføreren mener tidligere politisk innblanding i administrasjonens arbeid er en av faktorene som har ført kommunen inn i den vanskelige økonomiske situasjonen de nå prøver å komme seg ut av.

– Hvis man vil ha en handlekraftig og sterk administrasjon så må det gjøres på den måten det er bygget opp i Halden nå. Stort sett alle kommuner følger denne styringsmodellen som er anbefalt av KS. Det innebærer er tydelig skille mellom politikk og administrasjon og helt klare og tydelige rolleforståelser

– Det er helt klart at man skal ha et klart skille mellom politikk og administrasjon sier Arbeiderpartiets foreslåtte ordførerkandidat i Halden, Kirsti Rørmyr.

Hun mener ordføreren har misforstått dersom han tror hun ønsker politisk detaljstyring.

– Det jeg har sagt er at jeg har savnet en politisk retning i Halden Det er det jeg mener er et politisk ansvar. En administrasjon skal utføre og følge politiske vedtak. Det forutsetter at politikerne har en retning og en formening om hvilken retning samfunnet skal gå, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: