NRK Meny
Normal

Vil ha ny verneplan

Leder for landbruk og teknikkutvalget Tor Egil Brusevold (Ap) mener at Sarpsborg trenger en ny verneplan og den bør ha færre verneverdige bygg enn den eksisterende planen har.

Tor Egil Brusevold
Foto: Birger Kjølberg/NRK

Onsdag ga Landbruk og teknikkutvalget i Sarpsborg grønt lys til å rive presteboligen Fritznerbakken. Ifølge verneplanen fra 2003 er presteboligen i dragestil i karakterisert som lokalt verneverdig.

Nå mener leder av landbruk og teknikkutvalget, Tor Egil Brusevold (Ap), mener det trengs en ny plan som inneholder færre verneverdig bygg

– Hvis vi får en god start i 2015, får ekstern og intern fagkunnskap på å virkelig finne de byggene vi skal ta vare på så har vi et verktøy som gir forutsigbarhet både for politikerne og selvfølgelig de som eier og befolkningen rundt. For det blir mye følelser å.

Fortviler

Presteboligen var karakterisert som verneverdig i kategori tre. Det betyr at bygget oppfyller minst 50 prosent av kriteriene for vern. Ole Henrik Torgersen i fortidsminneforeningen fortviler over at verneplanen ikke var tilstrekkelig for å stanse politikerne.

– Nå mister Sarpsborg den desidert viktigste bygget i Fritznerbakken. Det er på en måte slottet på Fritznerbakken.

Han synes det er merkelig at politikerne vil ha en ny verneplan når de alt har en, men Torgersen har ett råd til politikerne.

– Jeg tror kommunene skal be Fylkeskonservator om å registrere de bygninger i denne byen som under ingen omstendighet skal rives.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Full og kranglete

    Full og kranglete blir en mann i 20-årene bortvist fra Fredrikstad sentrum ved 02-tiden i natt. Kort tid etter dukker mannen opp igjen på samme utested enda mer beruset og enda mer kranglete. Mannen ble tatt med til fyllearresten. Han er nå anmeldt for ikke å etterkomme pålegg og vil bli bøtelagt for dette.

  • Tyv tatt på fersken

    En tyv tok seg inn på en bensinstasjon på Borgenhaugen i Sarpsborg ved 02-tiden i natt. En ansatt på bensinstasjonen konfronterer butikktyven. Tyven svarer med å kaste gjenstander på den ansatte og forsvinner fra stedet. Politiet har en god beskrivelse av gjerningsmannen. Den ansatte fikk ryggsmerter etter hendelsen.