Hopp til innhold

Vil gjøre hverdagen til melkekyr bedre

Forskere ved Universitetet i Ås vil gjøre hverdagen til melkekyr bedre. Det betyr blant annet at triste kyr får egen VIP-avdeling i fjøset.

Forsker på norske kyrs helse

– Kua kan være frisk, men likevel ikke ha det så bra. Frisk er ikke bare fravær av sykdom, men det er også at man har en god dag på jobben, sier Gunnar Dalen.

Gunnar Dalen

Gunnar Dalen synes det er viktig at kyrne trives når de er på jobb i melkeroboten.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Han er en av forskerne ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås som blant annet forsker på om melkeroboten kan brukes til å oppdage om kua har et problem. Ikke bare fysisk, men også psykisk.

– Vi kan spørre kyrne om hvordan de har det, men det er ikke alltid like lett å forstå svaret. Derfor må vi se om vi finner faktabaserte og sikre måter som sier det og ikke bare synse, sier Dalen.

Han forsker på jurhelse hos kyr i melkerobot, mens hans forskerkollega Håvard Nøstebø prøver å finne den optimale måten å melke kyrne på. En av metodene de bruker er å samle inn data fra speneprøver.

Vil finne kuer med dårlig dag

Forskingen foregår i universitetets eget løsdriftsfjøs med to melkeroboter.

Fjøset i Ås brukes både til undervisning og forskning. Og det er utstyrt med et eget VIP-område. Eller VIC (very important cow), som de kaller det på universitetet.

– Melkeroboten er en avansert datamaskin som registrerer hvordan kua oppfører seg mens den blir melket. Vi vil bruke den til å finne dyr som har en dårlig dag, slik at bonden kan finne den kua og plassere den i det vi kaller for «VIC-avdelinga» og gi den litt ekstra tilsyn, sier Dalen.

Her i fjøset får kuene selv velge hva de vil gjøre, når de vil spise og når de skal melkes. Det å være ku i dette fjøset skal rett og slett innebære så godt som null stress.

Ku spene

Forskerne vil blant annet finne ut av om det er mulig å gjøre melkerobotene mer behagelige for kyrne.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

– Drømmen er «juret.no»

Blant tingene forskerne i Ås nå ser nærmere på, er hvordan kua og roboten går sammen og om det påvirker melken du som forbruker til slutt får på bordet.

Håvard Nøstebø

Håvard Nøstebø ønsker å finne ut mer om hvordan man kan gjøre melkerobotene mest mulig behagelig for kyrne.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Norge er på tredjeplass i verden i antall melkeroboter. I forhold til antall kuer, så er vi på førsteplass. Håvard Nøstebø jobber med å finne ut av hvordan melkeroboten kan bli enda mer skånsom for kua.

– Jeg registrerer blant annet vakuumnivået flere steder i melkekoppen under melking og ser samtidig etter tegn på ubehag hos kua.

De to forskerne har tre år på seg til å finne et resultat. Målene deres er klare:

– Drømmen er å få til en algoritme som gjør at bonden kan gå på yr.no og sjekke været, før kan han går på juret.no og sjekker hvordan det står til i fjøset, smiler Dalen.

– Det store målet er å holde dyrene friske. Vi er interessert i at dyrene skal ha det så bra som mulig, og vi er også interessert i å bruke så lite antibiotika som mulig, følger Nøstebø opp.