NRK Meny
Normal

Vil flytte kommunegrense

Eidsberg kan bli litt mindre og Rakkestad kan få nytt land. Ordførerne i de to kommunene er klare til å flytte kommunegrensen for å hjelpe en familie.

Ordførere

Rakkestad-ordfører Ellen Solbrække og Eidsberg-ordfører Erik Unaas er positive til å flytte grenser.

Foto: NRK

- Vi har områder både sør og nord i Eidsberg kommune som føles ganske ulogiske i hverdagen, hvor grensene på slutten av 1700- tallet ble trukket opp litt tilfeldig, sier ordfører i Eidsberg, Erik Unaas.

En familie i Rakkestad har søkt fylkesmannen i Østfold om å flytte grensene rundt gården slik at de blir en del av Rakkestad framfor Eidsberg.

Barna går på skole i Rakkestad, de betaler renovasjonsavgift til Rakkestad, den kommunale veien er eid av Rakkestad og postnummeret hører til den samme kommunen.

Kommunereform

Nå skal politikerne i Eidsberg si sin mening til fylkesmannen. Rådmannen anbefaler politikerne å si nei. En av begrunnelsene er at regjeringen har satt i gang et arbeid med å se på nye kommunegrenser.

- Når det gjelder kommunereform tar det lang tid, sier ordfører i Rakkestad, Ellen Solbrække. Hun er klar til å ta imot et lite stykke nytt land og nye innbyggere.

- Hvis man skal slå sammen så tar det flere år. Da synes jeg at den praktiske hverdagen til disse det gjelder må komme først.

Eidsbergordfører Erik Unaas understreker at han ikke har diskutert saken med politikerkollegene sine, men han synes det bør tas en avgjørelse raskt.

- Jeg frykter at endring av kommunegrenser ligger mange år fram i tid, Da synes jeg at vi skylder de som tar initiativ nå å få en reell behandling nå.

Grenser i sikk-sakk

Mellom Rakkestad og Eidsberg går grensa i sikk-sakk i dag. Det samme gjelder mellom Eidsberg og Trøgstad i nord.

Solbrække forteller at Rakkestad for noen år siden endret grensene slik at beboere fikk høre til Sarpsborg.

Verken Solbrække eller Unaas tror det kommer en flom av søknader fra folk som vil justere grensa og bytte kommune dersom de sier ja til familien som vil bli rakstinger.

- Dersom man hadde tegnet kommunegrensene i de områdene i dag hadde vi gjort dem litt annerledes, kanskje er det det vi myker litt opp for nå. mener Unaas.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Leteaksjon avblåst

    Båteieren for jolla som lå ved Øra naturreservat er kontaktet. Var med en annen eier for å fiske. Alt er under kontroll, skriver Politiet Øst på Twitter.

  • Sendt for å sjekke jolle ved Øra

    Politiet har i kveld fått melding om en jolle som er dregget opp ved Øra naturreservat, vest for Gullmoen. Ingen personer er ombord, men påhengsmotoren er nede og en fiskestang står oppstilt ved båten. Redningsskøyta er på vei til stedet for å kontrollere. Seaking er også tilkalt for å gjøre søk på stedet.