Med tog til Jeløyforhandlingene: –Vil gjøre regjeringen grønnere

Venstres leder Trine Skei Grande og hennes forhandlere ankom Moss med tog, og dro videre til regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp på Jeløy med elbil. – Vi ønsker å gjøre regjeringen grønnere, rausere og mer liberal, sier Grande.

Venstreleder Trine Skei Grande ankommer Moss
Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Intercitytoget fra Oslo ankom Moss litt forsinket klokka 09.40 tirsdag formiddag. På perrongen understreket Venstrelederen at det ikke var tilfeldig at de valgte toget på vei til regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp.

– Jeg håper at det viser at det går an å reise rundt i Norge med tog. Forsinkelsen viser bare at vi må bruker mer penger på tog, sa Grande.

Fra Moss stasjon dro venstres forhandlingsdelegasjon videre med elbil i retning Jeløy, noen kilometer fra Moss sentrum.

Demonstrasjon

Trine Skei Grande og NU-leder Ingrid Skjoldvær

Venstreleder Trine Skei Grande stoppet for en prat med Natur og Ungdom som demonstrerte mot oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Ved innkjøringen til Hotell Jeløy Radio ventet en gruppe fra Natur og Ungdom på regjeringspartiene med slagordene "Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja", "Norsk olje koker kloden" og "La olja ligge".

Venstres leder tok seg tid til en prat med NU-leder Ingrid Skjoldvær.

– Vi vet at dere er på vårt lag og at dere vil kjempe for kutt i klimagassutslippene, også fra oljeindustrien, sa Skjoldvær

På spørsmål om Venstre vil være en garantist i en mulig regjeringsdeltakelse for ikke å bygge ut i Lofoten, svarte Grande unnvikende.

– Vi bruker ikke ordet garantister på vei inn i forhandlinger, for da kommer vi med et ultimatum og får ikke til så mye, men jeg tror regjeringen vet hvor vi står og alle vet hvor viktig dette er for oss, sa Grande.

– Kjenner hverandre godt

Partiledere før regjeringsforhandlinger

De tre partilederne i Frp, Høyre og Venstre samlet til felles pressemøte foran Hotel Jeløy Radio før forhandlingene om et regjeringssamarbeid startet.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

I tåka utenfor Hotell Jeløy Radio åpnet statsminister Erna Solberg fra Høyre med å gjenta budskapet fra sin nyttårstale om at landet går bedre

– Vi har et godt grunnlag, det går bedre i landet, ledighet går ned. Nå må vi lage politikk som svarer på utfordringene i arbeidslivet, sa hun.

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen poengterte at det er tre partier med fartstid sammen som nå skal forsøke å danne regjering sammen.

– Vi kjenner hverandre godt, men dette blir ikke venstrehåndsarbeid, sa Jensen på trappa utenfor den tidligere kortbølgesenderen som er bygget om til hotell.

Herfra venter nå det politiske Norge på signaler om det blir en ny regjering ut av Jeløyforhandlingene.