Varmende vårsol på Hvaler

Mens uværet herjer i Sør-Norge er det vårvarmt på Hvaler. Med tosifret antall plussgrader i solveggen, ble det bare kos for mannskapet på redningsskøyta lørdag.

Pål Bustgaard (skipper) Trond Andersen (maskinist) Roger Skarsvåg (kokk/matros)

Fra venstre: Pål Bustgaard (skipper) Trond Andersen (maskinist) Roger Skarsvåg (kokk/matros)

Foto: Redningsselskapet

Vårsol i januar i Skjærhalden

Varmende vårsol i januar i Skjærhalden

Foto: Pål Bustgaard

På tross av skumle værmeldinger fredag og natt til lørdag, har redningsmannskapene nytt en varmende vårsol på Hvaler lørdag.

- Her er det full vår, sier skipper Pål Bustgaard på redningsskøyta Sundt Flyer på Hvaler. Han svinger kaffekoppen og skåler i vårværet.

Se vårbildene fra Hvaler her

- Tosifret med plussgrader

Men vakthavende meteorolog, Børje Johanssen, ved Meteorologisk institutt på Blindern, kan fortelle at dette ikke er helt uvanlig.

- Generelt har temperaturen steget de siste årene. Og det skjer som regel en eller flere ganger i desember og januar at vi opplever spesielt varme temperaturer i Østfold, og generelt i Sør-Norge. 

Vårvær på Hvaler i januar

Vårvær på Hvaler i januar

Foto: Pål Bustgaard

Ifølge Johanssen kan dermed ikke en slik dag med vårvær i Østfold forklares med klimaendringer. 

- De klimaendringene som skjer merkes eventuelt mer på Vestlandet og i Nord-Norge. Jeg kan ikke si at dette er en direkte følge av det, sier Johanssen til NRK.

Skipper Bustgaard på redningsskøyta sier at temperaturen var tosifret i solveggen lørdag.

- Sola varmet skikkelig i dag og det var nok tosifret med plussgrader i sola. Vi målte i skyggen, og der var det åtte grader, men det var atskillig varmere i sola, sier Bustgaard.

Ikke overrasket

Statsmeteorolog Børje Johanssen er likevel ikke overrasket.

- Det er ikke ekstremt. Det er klart at det er uvanlig, men det har forekommet endel, spesielt de siste årene, sier meteorologen.

Johanssen forklarer det behagelige Hvaler-været med en fønvind som lusker mellom skjærene fra vest.

- Det har hele tiden kommet kraftige lavtrykk fra vest. Men bak lavtrykket i natt, har vi fått vestavind som er varmere i de lavere luftlag. Samtidig er det svært mildt, og med fønvinden fra nordre Nordsjøen, føles det sikkert behagelig, sier Johanssen

- I de kommende dagene blir det kaldere i Østfold, men tørrere vær.

- På onsdag skal det igjen bli varmere, men det ser ikke ut som det vil komme særlig nedbør, forklarer meteorologen.

Ventet på uværet

Redningsskøyta på Hvaler var klar til å rykke ut på oppdrag etter en stygg værmelding natt til lørdag. Men vinden ble ikke kraftig på Hvaler.

- Det var nok vind utover på Hvaler i natt, men vi ligger såpass i ly her på Skjærhalden, at vi ikke merket det noe særlig, sier skipper Bustgaard.

Energiselskapet Fortum i Østfold meldte til strømabonnenter fredag, at man måtte regne med at trær ville falle over strømledninger og gi strømbrudd i løpet av natt til lørdag. Men i Østfold har det ikke vært meldinger om ødeleggelser.