NRK Meny
Normal

Vanskelig å slukke brann i elbil

En skulle kanskje tro at bensinbiler er vanskeligst å håndtere ved brann. Men elbilene utgjør en større utfordring for brannvesenet.

Elbil i brann

Brannvesenet lot elbilen som tirsdag ble påkjørt av toget, brenne helt ut.

Foto: CHRISTIAN NYGAARD-MONSEN / NRK

– Den høye spenningen og den store batteripakken kan kortslutte. Dermed kan det utvikle seg varme, og dette vil avgi brennbare gasser, forteller konstituert brannsjef i brannvesenet i Moss, Rune Larsen.

Hvis ikke brannvesenet da har tilstrekkelig med slukkemateriale som vann eller skum, kan det være veldig vanskelig å få slukket brannen.

Ikke farlig

Rune LArsen, konst.brannsjef

Rune Larsen forteller at det er store utfordringer knyttet til å slukke elbilbranner.

Foto: CHRISTIAN NYGAARD-MONSEN / NRK

I dag er det over 74.000 elbiler som kjører rundt på norske veier, og av disse kjører 2.700 i Østfold. Likevel har det i Østfold og Follo til nå kun vært én elbilbrann som følge av en ulykke. Brannvesenet understreker derfor at det ikke er noen større farer knyttet til å kjøre elektriske biler enn biler som kommer fra A til B på gamle alger omdannet til bensin.

– Vi får løse utfordringen på en annen måte, avslutter Larsen.

Eventuelt ved å begrave bilen i sand eller lignende.

Lot elbil brenne

Etter togulykken hvor en elbil ble påkjørt av toget mot Oslo på tirsdag, tok bilen fyr. Brannvesenet valgte da å la bilen brenne ut fremfor å forsøke å slukke brannen.

Ronald Thorvaldsen

Ronald Thorvaldsen hos brannvesenet i Moss forteller at det var tryggere å la elbilen som tirsdag ble påkjørt av et tog, brenne, fremfor å forsøke å slukke brannen.

Foto: CHRISTIAN NYGAARD-MONSEN / NRK

– Det var ingen spredningsfare og vi klarte å dra den såpass langt unna banen til NSB at den ikke ville ødelegge noe, forteller underbrannmester brannvesenet i Moss, Ronald Thorvaldsen.

– Vi leste situasjonen dithen at det var bedre om den brant seg ferdig der og da enn at den tok fyr igjen på frakteflaket eller stasjonert hos redningsselskapet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 22:55-nyhetene her

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra Østfold klokka 22:55.
  • Ny type kunstgress i Råde

    Råde idrettslag skal legge en helt ny type kunstgress på den nye banen i Råde idrettspark. Det nye kunstgresset inneholder sand og ikke gummigranulat. Klubben håper å bli en foregangsklubb, sier prosjektleder Ole-Petter Westheim. Gresset skal være ferdig til sommerferien.