Hopp til innhold

Vannverkene lekker som siler

Norske kommunale vannverk lekker som siler.

Vannverk

Vannverkene lekker som siler.

Foto: Arild Moe / NRK

Vannlekkasje

Oversvømmelse som følge av vannlekkasje i Fredrikstad i mars.

Foto: Jon Lundin
Ulf Trenum

Ulf Trenum i Fredrikstad kommune.

Foto: Rune Fredriksen / NRK
Vannrør

Skrekkeksempel på gamle vannrør.

Foto: Eirik Kleven / NRK
Vannlekkasje Halden. Veien stengt.

Vannlekkasje i Halden.

Foto: Kjell-Olav Nordberg
Vannlekkasje Gjøvik

Vannlekkasje Gjøvik

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK
Vannlekkasje i Møllergata

Vannlekkasje i Møllergata.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Vannverkene i Sarpsborg, Fredrikstad og Moss i Østfold er av de som lekker mest. De har lekkasjer på over 40 prosent.

Det viser tall fra Maskinentreprenørenes forbund (MEF), som er bekymret for at vannet skal bli helsefarlig (se statitistikk nederst i saken).

Tallene er basert på Mattilsynets vannverksregister, der alle norske vannverk skal rapportere hvert år.

– Dette er ikke bærekraftig i det lange løp.

– Vannrørene er en del av infrastrukturen som kommunenes innbyggere ikke ser, og de merker ikke forfallet før vannet uteblir eller E.coli-bakterier trenger inn som følge av større brudd i ledningene, sier Trond Johannesen, administrerende direktør i MEF.

Leder av teknisk utvalg i Fredrikstad kommune, Ulf Trenum, er sørgelig klar over problemet i sin kommune.

– Realitetene er at det pipler ut vann flere steder. Problemet er gamle rør som får små hull. Mindre enn en knappenål, men store nok til at det pipler ut vann på grunn av vanntrykketrykket, sier Trenum til NRK.no.

– 20 år før anleggene er skiftet ut

Fredrikstad skal investere flere hundre millioner kroner på vann og avløpsnettet de neste tjue årene, noe Trenum mener er en akseptabel tidshorisont.

– Vi er jo klar over problemet og har vedtatt en vann- og avløpsplan som betyr betydelige investeringer for å skifte ut de gamle anleggene.

– Det har vært en reddsel for å øke gebyrene på vann- og avløp for mye. Og det har forsterket reparasjonsbehovet. For tre år siden sa vi derfor at nå må vi sette i gang.

– Da vedtok vi planen som førte til at vi til at vi måtte øke gebyrene. Men det gjør at vi kan fornye de aller verste rørene, men det vil ta en tjue års tid før vi er helt ajour med anleggene, sier Trenum.

Drammen kommune ligger høyest blant de store vannverkene i Norge.

– 250 mill. kubikk renner ut

Den gjennomsnittlige lekkasjeprosenten er 37,25 prosent blant de 20 største, men fordi Oslo har den største vannleveransen med hele 98 millioner kubikkmeter vann og lavest vannlekkasje med 21 prosent, blir samlet vannlekkasje for de største vannverkene 32,7 prosent.

– Overført på landsbasis betyr det at minst 250 millioner kubikkmeter drikkevann renner ut i grunnen årlig, sier direktør Johannesen.

I tillegg til risiko for helsefarlig vann og dårlig leveringssikkerhet, betyr lekkasjene også et økonomisk tap ifølge MEF.

– Det må bygges større vannforsyningsanlegg og avløpssystemene må oppdimensjoneres for å ta unna vann fra vannrør som lekker ut i avløpene, sier direktør Johannesen.

– Mens innbyggerne i kommunene pålegges å installere vannmålere for å redusere sløsingen, renner vannet rett ut av kommunenes egne rør. Med et gebyr på for eksempel 8 kroner kubikkmeteren, går det tapt vann for to milliarder kroner per år, sier Johannesen.

Statistikk "Norske vannverk er lekk"

Statistikk - MEF.

Foto: Maskinentreprenørenes Forbund (MEF)

Flere nyheter fra NRK Østfold