Hopp til innhold

– Følg med på vannmåleren

Ødelagte doer kan gi gigantregning.

Vannmåler

En huseier i Sigdal fikk en do-regning på 100 000 kroner etter at han ikke hadde fulgt med på toalettet som sto og rant.

Foto: NRK

Stadig flere huseiere blir bedt om å montere vannmålere i boligen. Når måleren er lest av og regningen kommer i posten, kan enkelte få seg et sjokk. Mange har nemlig feil med klosetter og kraner i huset uten å gjøre noe med det, og det svir når oppgjørets time kommer.

I Sigdal opplevde en huseier å få en ekstraregning på nesten 100.000 kroner. Grunnen var et ødelagt toalett der vannet rant gjennom i to år, uten at noen tok affære. Totalt rant det 1,8 millioner liter vann gjennom toalettet i løpet av de to årene.

Les: Do-regning på 100.000 kroner

– Følg med!

Nå ber Huseiernes landsforbund alle huseiere om å følge godt med på vannmåleren sin.

– Jeg har aldri hørt om noe så ekstremt som episoden i Sigdal før, dette er veldig spesielt, sier Anders Leifner som er advokat i Huseiernes landsforbund.

For noen år siden fikk landsforbundet gjennom en lovendring. Den gir huseiere mulighet til å fakturere leietakere for vannforbruket på lik linje med strømforbruket.

– Folk har et ansvar

– Dermed må de som bor i boligen selv passe på eget forbruk, og selfølgelig ta affære dersom det er noe feil, sier Leifner.

Stadig flere boliger får nå vannmåler. Bare i nedre deler av Buskerud skal alle husstander innstalere vannmålere i løpet av de fire neste årene. Håpet er å avdekke slike lekkasjer.

– Håpet er at man skal få mer kontroll på forbruket, og har man vannmåler i huset oppdager man slike lekkasjer forhåpentligvis ganske raskt, sier lederen for kundeservive for vann i Drammen kommune, Leo Fosseng.

Halvparten forsvinner

Men det er ikke bare i privatboliger at vannlekkasjene er store og mange. Bare i Drammen forsvinner halvparten av vannet som går fra vannverket før det når kundene.

– Det er enormt mye vann som forsvinner, og dette jobber kommunen med å få kontroll på, sier Fosseng.