NRK Meny
Normal

NAV-ansatt utsatt for vold på jobben

En veileder hos NAV i Fredrikstad ble sykemeldt i lang tid etter at en bruker gikk løs på ham på jobben. Nå har mannen måttet få en annen stilling som innebærer mindre kontakt med brukerne.

NAV

En ansatt hos NAV i Fredrikstad ble utsatt for vold på jobben.

Foto: Else Jorunn Saga / NRK

En 25 år gammel mann er nå dømt til fengsel i et halvt år for voldsbruken og en del andre forhold. To måneder av straffen er gjort betinget.

Tilbudt bolig på Utne camping

På forsommeren 2012 var 25-åringen innom NAVs kontorer i Fredrikstad. Han hadde ikke hadde noe sted å bo, og møtet var en akuttsamtale for å løse mannens situasjon. På møtet deltok en kvinnelig veileder som hadde vært mannens kontaktperson inntil dette og en mann som skulle overta som 25-åringens veileder.

NAVs tilbud til 25-åringen var en bolig på Utne camping, noe han var svært misfornøyd med. Klienten hevet stemmen og virket sint. Da hevet den mannlige veilederen hendene og ba mannen roe seg ned.

Begynte å gråte

Det neste som skjedde var at 25-åringen spratt opp fra stolen og dyttet veilederen hardt i veggen. Det ble et kortvarig basketak mellom de to, og det endte med at veilederen ble liggende på gulvet mens klienten satt over ham og holdt armene hans nede.

Så sa klienten plutselig «nå roer vi oss», han rakte veilederen armen og hjalp ham opp før han gikk ut i korridoren og satte seg ned og begynte å gråte.

Da saken var oppe i tingretten i Fredrikstad erkjente 25-åringen at han hadde brukt vold mot veilederen, men hevdet at han hadde blitt provosert. Han hevdet at veilederen hadde tatt tak i ham først. De to veilederne som var innblandet i episoden var begge klare på at det var klienten som hadde angrepet først.

Alvorlige konsekvenser

Hendelsen førte til alvorlige konsekvenser for den mannlige veilederen. Han ble sykemeldt, og var ikke tilbake i fullt arbeid før omtrent et halvt år etter hendelsen. Han har hatt vansker med å treffe brukere som minner om tiltalte, unge menn med rusproblematikk, og har nå fått en annen stilling med mindre kontakt med brukerne.

I tingretten erkjente 25-åringen at han var tatt med heroin, amfetamin og hasj, slik at han også er dømt for dette. Dommen omfatter også bilkjøring uten førerkort og brudd på fartsgrensen.

Mannen er tidligere domfelt fem ganger. I november 2012 ble han blant annet dømt for vold mot offentlig tjenestemann.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bøndene krever 1,8 milliarder

    Bøndene krever 1,8 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. -Det er det som må til for at bøndene skal ta igjen inntektsgapet, sier leder av Østfold bondelag Arild Uvaag. Tall fra 2016 viste at bøndene hadde en gjennomsnittlig inntekt på 330.000 kroner per årsverk før skatt. Landbruksmeldinga fra i fjor gir klare føringer, mener Uvaag.

  • Mann dømt for overgrep

    En 30 år gammel mann fra Moss er dømt til sju måneders fengsel for blant annet å ha fått en femten år gammel jente til å utføre seksuelle handlinger med seg selv foran et webkamera. Mannen er også dømt for å ha fått en tretten år gammel jente til å sende ham nakenbilde av seg selv. Mannens datamaskin og mobiltelefon er også inndratt.