Utelivsbransjen frykter for fremtiden

Omsetningen i utelivsbransjen i Fredrikstad har sunket med inntil en tredjedel etter at skjenketidene ble strammet inn.

Skjenkested

Petter Eriksen, daglig leder i Restaurantgruppen, mener at skjenketidene må bli utvidet igjen - hvis ikke frykter han for fremtiden.

Foto: Tor René Stryger / NRK

I 2008 ble skjenketidene innskrenket med én time i Fredrikstad. Nå stenger kranene klokka 01.30, noe som har fått alvorlige konsekvenser for utelivsbransjen.

Omsetningen har sunket med inntil en tredjedel etter at skjenketidene ble strammet inn og nå slåss mange i bransjen for å overleve.

– Være eller ikke være

Petter Eriksen, daglig leder i Restaurantgruppen, mener at skjenketidene må bli utvidet igjen - hvis ikke frykter han for fremtiden.

– Det er ikke bare utelivsbransjen som det går ut over. Det er også et være eller ikke være for Fredrikstad som en attraktiv by. I Oslo går det så det suser og vi er i ferd med å tape kampen om gjestene, sier Eriksen til NRK.no.

Sjenketidene var temaet på et møte mellom politikere og bransjen i dag. Hovedbudskapet til utelivsbransjen er klart:

– Så lenge norsk lov sier det er lov til å ha åpent til 03.00, bør det også gjelde i Fredrikstad, Norges sjette største by. Skal vi sloss med de store i Oslo, må vi ha like rammer, sier Eriksen.

LES OGSÅ:

Politiet vil beholde skjenketidene

Politiet var også tilstede på dagens møte. De ønsker å beholde dagens skjenketider, siden utviklingen har vært positiv siden 2008, sett med politiets øyne.

LES: Kortere skjenketid gir mindre vold

– Vi skulle gjerne sett at det fortsatte litt lenger. Det har vært en nedgang i antall volds- og skadeverkssaker, men det har ikke vart lenge nok til at vi kan være helt sikre. Fortsetter vi med dagens tider, kan vi få et bredere sammlikningsgrunnlag, sier Trond Torp, politistasjonssjef i Fredrikstad.

Torp sier at han har forståelse for utelivsbransjens syn på saken, men understreker at det ikke kan være politiets fokus.

– Vi har et samfunnsansvar, sier Torp.

Får student-støtte

Theo Olsen er leder for studensamfunnet ved Høgskolen i Østfold, avdeling Fredrikstad.

Han forteller at studentene støtter utelivsbransjens syn.

– Det er veldig viktig for studentene å få et bedre miljø i byen, og vi tror lengre skjenketider vil bidra til det. Mange studenter jobber på kveldene og gidder ikke dra ut når det stenger så tidlig som nå, sier Olsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Dømt for familievold

    En 42 år gammel mann er dømt for voldsbruk mot samboeren og tre barn. Voldsbruken strekker seg over en periode på fjorten år. Da saken var oppe for Moss tingrett erkjente mannen seg ikke skyldig etter tiltalen. Moss tingrett har dømt mannen til fengsel i et år og tre måneder. Et halvt år av straffen er gjort betinget. Mannen er også dømt til å betale samlet 100.000 kroner i erstatninger.

  • Dømt for underslag av 3,4 millioner

    En kvinne i slutten av 50-årene er dømt til fengsel i et år og fire måneder for underslag av samlet 3,4 millioner kroner. Kvinnen overførte urettmessig pengene fra kontoen til et firma og over til et annet firma. Heggen og Frøland tingrett har tatt hensyn til at pengene ikke ble brukt til personlig forbruk, men til å betale ut lønninger i det andre firmaet. Retten har også lagt vekt på at mesteparten av pengene er tilbakebetalt.