NRK Meny
Normal

Utdannelse kan bli bortkastet

De som ikke har fullført alle fag på den gamle førskoleutdanningen, har to år på seg før hele utdannelsen må tas på nytt.

Marianne Hatlem, studieleder for barnehagelærer-utdanningen ved Høgskolen i Østfold.

Det haster for personer med gammel, ufullstendig førskolelærerutdanning. De har to år på seg før alt kan være forgjeves, sier Marianne Hatlem ved Høgskolen i Østfold.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

– Det bekymrer meg at de som ennå ikke har fullført den gamle førskoleutdanningen sin venter for lenge og tror at de kan få fullført den etter at vi har gått over til den nye, sier Marianne Hatlem studieleder for barnehagelærer-utdanningen ved Høgskolen i Østfold.

Høgskolen kan nemlig ikke garantere at man får fullført den gamle førskolelærerutdanningen nå som utdanningen har byttet navn til barnehagelærer-utdanningen.

– De to forskriftene er så ulike, så jeg vil på det sterkeste anbefale de som mangler ett eller noen fag i den gamle utdannelsen om å ta kontakt med Høgskolen så de kan se på muligheter for få fullført utdanningen, sier hun.

Har to år på seg

Den gamle utdanningen vil eksistere i to år til på heltid. De som mangler fag må få endret på det innen to år, hvis ikke kan det hende at de må ta hele utdanningen på nytt.

– Tidligere studenter må ta kontakt oss så vi kan lage en plan med mulig løsninger. De kan for eksempel ta fag sammen med de siste studentene vi har på programmet nå, sier Hatlem.

Flere har fått jobb før fullført utdanning

Hatlem har ikke tall på hvor mange som ikke har fullført utdannelsen, men sier at det er mange tidligere studenter som har halvferdige løp.

– Det er dessverre sånn at en del tidligere studenter har fått tilbud om jobb i barnehage selv om de ikke er ferdig med utdanningen og tenker de at de har god tid, men etter 2017 kan det bli vanskelig, sier Hatlem.

På sikt tror hun at det kan bli vanskeligere å få jobb i barnehager uten fullført utdannelse.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kan ha funnet farlig gods på strand

    Svensk kystvakt og redningstjeneste undersøker nå en pose som har drevet i land på Jutholmen vest for Koster. Ifølge Strømstad Tidning inneholder posen en ukjent, tyktflytende væske, og redningstjenesten mistenker at det kan være snakk om et skadelig stoff.

  • UP tok fire på Grålum

    Fire førere fikk forenklede forelegg i en UP-kontroll på Grålum i formiddag. Høyeste fart i 50-sonen var 61 km/t, opplyser Utrykningspolitiet.