Tviler på foreslåtte Rygge-tiltak

Panikkartet og lite gjennomtenkt, mener Rygges ordfører om forslaget om å bytte en tredje rullebane på Gardermoen ut med mer flyaktivitet på Rygge og Torp.

Inger-Lise Skartlien

– Jeg mener absolutt at regjeringen også bør komme med tiltak for Sørøst-Norge, sier ordfører Inger-Lise Skartlien (A) i Rygge.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Høyre, Frp, KrF og Venstre ber regjeringen se nøye på de private lufthavnene fram mot høstens forslag til statsbudsjett. Det er foreslått at en tredje rullebane på Gardermone erstattes med at Rygge og Torp avlaster trafikken på hovedflyplassen. Og økt forsvarsaktivitet på Rygge vurderes som kompensasjon for mindre eller nedlagt sivil aktivitet.

Fremskrittspartiets Ulf Leirstein kaller dette en marsjordre til regjeringen om å få Rygge-tiltak på plass i forslaget til statsbudsjett for 2017 i oktober.

Kan ikke vente til 2030

Rygges ordfører Inger-Lise Skartlien (A) sier deler av dette virker panikkartet og lite gjennomtenkt.

– Det å se på Forsvarets tilstedeværelse og bruk av rullebanen i Rygge tror jeg er et viktig og riktig grep. Men at man ønsker å se på Rygge og Torp som alternativer til en tredje rullebane på Gardermoen er vanskeligere å forholde seg til, sier Skartlien.

– Behovet for en tredje rullebane vil komme i 2025 eller 2030. Det er veldig langt fram i tid for de som kan miste jobben på Rygge i november.

Ikke bare oljefylkene som trenger hjelp

Tage Pettersen

– Tanken er god, men utfordringen er igjen hvorvidt lufthavna klarer å overleve like lenge som det vil ta å utrede et slikt tiltak, sier Tage Pettersen (H) om forslaget til å bruke Rygge og Torp til å avlaste Gardermoen i framtiden.

Foto: Espen Torgersen/NRK

Skartlien tror det er helt andre ting som må gjøres for å skape arbeidsplassene som trengs i Rygge- og Mosseregionen.

Derfor faller milliardpakken til fylkene rammet av oljenedturen i spesielt dårlig smak hos Rygge-ordføreren.

– Jeg mener at vi har ledighetstall i Østfold og ellers rundt Oslofjorden som er helt på nivå med det vi ser på sør- og vestlandet. Kommunene der har også høyere skatteinntekter og bedre økonomi enn det kommunene har i min del av landet.

Støttes av naboen

Ordfører Tage Pettersen (H) i Moss mener også Østfold trenger støtte utenfra.

– Svaret på det er åpenbart ja. Og jeg sa det samme da regjeringen la fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett. Og gjennom forhandlingene om de siste dagene er den skjevheten ytterligere forsterket.

Laster Twitter-innhold

Pettersen har fortsatt et lite håp om at Moss Lufthavn Rygge skal overleve, men sier regionen sårt trenger tiltak for å få annen aktivitet på plass.

– De utfordringene vi står overfor nå, ikke minst hvis flyplassen legges ned, er ikke utfordringer jeg tror Østfold klarer å løse alene. Dette er dramatisk oppå en arbeidsledighet som allerede er høyere enn landsgjennomsnittet.

Velkommen etter

Om Rygge og Torp som alternativer for en tredje rullebane på Gardermoen sier Pettersen at det er en tanke Østfoldpolitikere har spilt inn i høringer i flere år.

– For de utfordringer vi står overfor på kort sikt, så er ikke dette svaret, sier Tage Pettersen.