Normal

To forgiftet av ukjent dop i Rakkestad

To personer ble brakt til Oslo universitetssykehus Ullevål etter å ha blitt forgiftet på en sammenkomst i Rakkestad i helgen.

Politiførstebetjent Niels Lund

Politiførstebetjent Niels Lund går ut med en advarsel etter at to ble forgiftet på en sammenkomst i Rakkestad i helgen.

Foto: Petter Larsson/NRK

– Etter hva vi har fått opplyst har de to fått i seg hallusinogene plantestoffer, ting som kan være livstruende, opplyser politiførstebetjent Niels Lund ved Rakkestad lensmannskontor.

Det skal ha vært en gjeng tilreisende som var samlet i Rakkestad. Begge de to som ble sendt til sykehus er hjemmehørende i Oslo.

– Dette stoffet er nok ikke veldig vanlig i rusmiljøet, i alle fall ikke her lokalt, sier Lund.

Lensmannskontoret i Rakkestad ønsker å gå ut med en advarsel om forholdet.

Svært risikabelt

Dag Jacobsen professor på akuttmedisinsk avdeling Ullevål

Professor Dag Jacobsen forteller at det er svært stor risiko forbundet med eksperimentering med slike stoffer.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

– Jeg har vært i kontakt med de to, og det vi tror er at de har fått i seg et plantestoff som er psykosefremkallende. Slike stoffer kan gi en sterk psykose at brukeren kan skade både seg selv og andre, opplyser professor Dag Jacobsen ved UiO/akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus Ullevål.

Jacobsen forteller at de registrerer en økende trend med eksperimentell bruk av slike stoffer. Det er gjerne ting som importeres via internett.

– Brukerne vet ikke noe om hva dette inneholder og de vet ingenting om doseringen. Derfor er det knyttet svært stor risiko til bruken, sier Jacobsen.

Han forteller at de har sett brukere som er så psykotiske at de må legges i kunstig koma og behandles med pustemaskin.

– Psykosene er så sterke at det er risiko for at de kan skade både seg selv, medpasienter og helsepersonell, sier Jacobsen.

De to pasientene er utenfor livsfare, men er fortsatt til behandling på intensivavdelingen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Østfoldbanen er åpen

    Treet som hadde falt over togskinnene er fjernet, og Østfoldbanen var åpent for trafikk igjen mellom Fredrikstad og Råde i 21.30-tida, melder Bane Nor på Twitter. Mellom Moelv og Lillehammer er det redusert hastighet på grunn av flomfare, melder NSB.

  • Togtrafikken stengt

    Som følge av treet som falt over toglinjen i Fredrikstad er togtrafikken mellom Råde og Fredrikstad midlertidig stanset., melder Bane NOR.