NRK Meny
Normal

Tidenes største beslag av kontanter

– Mannen skulle få 15 000 kroner for å kjøre til Norge og hente to millioner kroner, forklarer Tollvesenet.

Valutabeslag på Svinesund. To millioner kroner

Her er tidines største valutabeslag på Svinesund som ble tatt mandag kveld.

Foto: Tollvesenet

Fullt av sedler under passasjersetet

Det var ved ti-tiden i går kveld at den 50 år gamle libanesiske mannen kom kjørende over grensen på Svinesund fra Oslo.

Under passasjersetet fant tollerne to millioner kroner i små og store norske sedler forklarer kontorsjef Wenche Fredriksen på Svinesund.

– Han sa at han hadde fått et oppdrag av en kamerat i Sverige om å kjøre over grensen og hente de to millionene i Oslo. Det er det største valutabeslaget som er gjort på Svinesund noen sinne, sier Fredriksen til NRK.

Pengebeslagene har økt kraftig de siste årene , og tollerne øker innsatsen mot denne typen smugling. Det er kun lov å ta 25 000 kroner i kontanter over grensen.

Nylig fikk tollerne et nytt våpen i dette arbeide; en valutahund som snuser opp bortgjemte pengesedler. Finansminister Sigbjørn Johnsen fikk nylig se hunden i aksjon.

SE REPORTASJEN I NETT-TV:

Video nsps_upload_2010_2_2_10_32_48_954.jpg

– Svensk politi skulle etterforsket

Det var svenske tollere som stanset mannen mandag kveld, men han er nå overlevert til norsk politi. Politiadvokat Nina Kulleberg Christophersen i haldenpolitiet er sparsom med opplysninger om beslaget. Hun sier denne saken skulle vært etterforsket av svensk politi.

– Siden mannen ble tatt på svensk side skulle han vært overlevert til svensk og ikke norsk politi, sier politiadvokat Nina Kullberg Christophersen i haldenpolitiet.

– Men er det ikke åpenbart at pengene stammer fra kriminalitet i Norge siden det er norske penger og mannen kom fra Oslo?

– Vi har verken avhørt mannen eller fått fullstendig oversikt over saken ennå. Det er alt for tidlig å si om disse pengene stammer fra kriminell aktivitet, sier Christophersen.

Les også: Bruker nesa for å avsløre smuglere

Les også: Rekordbeslag av valuta i 2008

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se TV-nyhetene 23.15