NRK Meny
Normal

Tidenes største beslag av kontanter

– Mannen skulle få 15 000 kroner for å kjøre til Norge og hente to millioner kroner, forklarer Tollvesenet.

Valutabeslag på Svinesund. To millioner kroner

Her er tidines største valutabeslag på Svinesund som ble tatt mandag kveld.

Foto: Tollvesenet

Fullt av sedler under passasjersetet

Det var ved ti-tiden i går kveld at den 50 år gamle libanesiske mannen kom kjørende over grensen på Svinesund fra Oslo.

Under passasjersetet fant tollerne to millioner kroner i små og store norske sedler forklarer kontorsjef Wenche Fredriksen på Svinesund.

– Han sa at han hadde fått et oppdrag av en kamerat i Sverige om å kjøre over grensen og hente de to millionene i Oslo. Det er det største valutabeslaget som er gjort på Svinesund noen sinne, sier Fredriksen til NRK.

Pengebeslagene har økt kraftig de siste årene , og tollerne øker innsatsen mot denne typen smugling. Det er kun lov å ta 25 000 kroner i kontanter over grensen.

Nylig fikk tollerne et nytt våpen i dette arbeide; en valutahund som snuser opp bortgjemte pengesedler. Finansminister Sigbjørn Johnsen fikk nylig se hunden i aksjon.

SE REPORTASJEN I NETT-TV:

Video nsps_upload_2010_2_2_10_32_48_954.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Svensk politi skulle etterforsket

Det var svenske tollere som stanset mannen mandag kveld, men han er nå overlevert til norsk politi. Politiadvokat Nina Kulleberg Christophersen i haldenpolitiet er sparsom med opplysninger om beslaget. Hun sier denne saken skulle vært etterforsket av svensk politi.

– Siden mannen ble tatt på svensk side skulle han vært overlevert til svensk og ikke norsk politi, sier politiadvokat Nina Kullberg Christophersen i haldenpolitiet.

– Men er det ikke åpenbart at pengene stammer fra kriminalitet i Norge siden det er norske penger og mannen kom fra Oslo?

– Vi har verken avhørt mannen eller fått fullstendig oversikt over saken ennå. Det er alt for tidlig å si om disse pengene stammer fra kriminell aktivitet, sier Christophersen.

Les også: Bruker nesa for å avsløre smuglere

Les også: Rekordbeslag av valuta i 2008

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Leteaksjon avblåst

    Båteieren for jolla som lå ved Øra naturreservat er kontaktet. Var med en annen eier for å fiske. Alt er under kontroll, skriver Politiet Øst på Twitter.

  • Sendt for å sjekke jolle ved Øra

    Politiet har i kveld fått melding om en jolle som er dregget opp ved Øra naturreservat, vest for Gullmoen. Ingen personer er ombord, men påhengsmotoren er nede og en fiskestang står oppstilt ved båten. Redningsskøyta er på vei til stedet for å kontrollere. Seaking er også tilkalt for å gjøre søk på stedet.