NRK Meny
Normal

Svenskene kontrollerer ikke tømmeforbud

Svenskene innførte 1. april et forbud mot tømming av septikavfall fra fritidsbåter innenfor en grense på 12 nautiske mil fra land. Men kontroller blir det lite av.

Fritidsbåt
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Myndighetene ønsker heller å vise båtfolket tillit. Det er opp til båteier å overholde reglene, forteller Lina Petersson i den svenske Transportstyrelsen.

– Vi tror at båteierne vil gjøre det rette og ikke grise til vannet sitt. Og det er mange tømmestasjoner, så vi tror folk vil gjøre dette.

Alle fritidsbåter i svenske farvann må nå ha septiktank med sugestuss om bord. Samtidig er fritidsbåthavnene pålagt å ha det nødvendige mottaksapparatet for toalettavfallet. Transportstyrelsen har i dag ansvar for rundt 200 tømmestasjoner, og tallet skal tredobles på sikt.

– Vi kommer ikke til å spane

Men du skal ha uflaks for å bli tatt på fersken med å tømme eller mangle riktig utstyr.

– Vi kommer ikke til å ligge på vannet å spane, forteller Petersson. Vi håper at folk forstår at de ikke bør bidra til overgjødsling og bakteriespredning.

– Om sjøpolitiet og kystvakten tar noen på fersken, kan de skrive ut bøter.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utøvet vold mot samboeren

    Politiet i Sarpsborg har pågrepet en mann i 60-årene, skriver de på Twitter. Mannen skal være beruset og ha utøvet vold mot samboeren sin. Hun har blitt påført mindre skader.

  • Fem menn bortvist fra strand i Moss

    Politiet har valgt å bortvise fem menn fra Sjøbadet i Moss og sentrum etter at de skal ha oppført seg upassende overfor andre personer på stedet.