Hopp til innhold

Svensk handelsstand jubler over norsk statsbudsjett

Nye tollsatser på blant annet tobakk, ost og kjøtt får kjøpmenn på den andre siden av grensen til å gni seg i hendene.

Grensehandel på Nordby

Ledelsen ved Nordby shopping center tror på ytterligere økning etter at det norske statsbudsjettet for 2013 ble lagt frem.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Ole Lind

Ole Lind, butikksjef ved Maxi Mat.

Foto: Tor René Stryger / NRK
Ståle løvheim

Ståle Løvheim er senterleder ved Nordby Shopping center.

Foto: Tor René Stryger
Thor Eilert Gjerthen

Thor Eilert Gjerthen handler kun i Sverige. En gang i uka reiser han fra Horten i Vestfold til våre naboer i øst.

Foto: Tor René Stryger / NRK

– I dette tilfellet er det en gunstig situasjon for oss. Det er bare å takke for det, sier Ole Lind, butikksjef ved Maxi Mat på Nordby i Sverige.

– Vi er et grensehandelssenter. Vi er tufta på at det skal være forskjellige priser i Norge og Sverige, og når avgiftene øker mye, så vil det gjøre et positivt utslag for oss, sier senterleder ved Nordby shopping center, Ståle Løvheim.

Det svenske kjøpesenteret har økt omsetningen med 7 prosent det siste året, og med økte tollsatser forventer senteret å øke ytterligere.

– Dette vil øke handelen hos oss, sier Løvheim.

LES OGSÅ:

Handler kun i Sverige

I stadsbudsjettet legger regjeringen om til prosenttoll for importerte biffer og fileter av storfekjøtt, samt faste og halvfaste oster.

Det betyr trolig bråstans i importen av kjøtt, samt at utenlandske oster som konkurrerer med typiske guloster som Jarlsberg og Norvegia blir mye dyrere.

I statsbudsjettet er det foreslått at importerte biffer og fileter av storfekjøtt, samt faste og halvfaste oster skal få tollsatser på henholdsvis 344 og 277 prosent, mens man i dag har måttet betale en toll på 119 kroner per kilo for kjøtt og 27,15 kroner per kilo for ost.

Regjeringen skriver i statsbudsjettet at på lengre sikt vil omleggingen kunne føre til økte priser på ost og kjøtt for norske forbrukere.

– Vi er i Sverige nesten en gang i uka. Vi kjøper alt vi trenger i Sverige fordi det er billigere her. Alt er så dyrt i Norge, og så lenge en bor i Østfold eller Vestfold, så drar vel alle hit og handler tror jeg, sier Thor Eilert Gjerthen fra Horten.

Folkehelse eller handelslekkasje?

– Vi vet de som handler hos oss er opptatte av å få gode varer til en god pris. Det betyr at de varene man sammenligner med i Norge blir dyrere der og de får en større grunn til å handle hos oss, sier Ole Lind på Maxi Mat.

Avgiftene på alkohol og tobakk øker om lag i like mye som den generelle prisveksten, som Finansdepartementet har beregnet til 1,9 prosent for 2013.

Unntaket er snus og skrå, der regjeringen har bestemt seg for å stramme til avgiftsskruen, med 2,2 prosent i avgiftsøkning.

– Jeg synes det er greit. Tobakk er veldig farlig, så det er greit at det øker. Alkohol er litt av det samme. Spørsmålet i statsbudsjettet er jo om det er folkehelse eller handelslekkasje som er viktigst? Politikerne valgte med dette statsbudsjettet å si at folkehelse kommer foran. Det er jeg enig i, sier Ole Thomsen som er på handletur i nabolandet.

– Vinmonopolene i Østfold har i dag noe av det laveste salget pr. innbygger i hele Norge. Dette skyldes ikke at østfoldingene drikker veldig lite, men at en svært stor del av alkoholen kjøpes i Sverige. Regjeringen burde sette inn tiltak som kan styrke salget på det lokale Vinmonopolet, fremfor å gi gavepakker til det svenske Systembolaget, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

(Artikkelen fortsetter under)

Systembolaget

Systembolaget i Strømstad trekker til seg norske kunder.

Foto: Anders Winlund / NRK

LES OGSÅ:

Øker med 15 prosent

Ifølge en pressemelding som VBF har sendt ut, kan den totale grensehandelen i år 12 milliarder kroner. Dette er en økning på 15 % siden 2009, og størstedelen av denne veksten har skjedd i Strømstad-regionen.

– Regjeringen snikinnfører økte avgifter hvert år gjennom å kalle det prisjustering. Denne praksisen er ikke vanlig i våre naboland. Konsekvensene av denne politikken er at avgiftsforskjellene blir større og grensehandelen øker, sier Jordheim.

Det siste året har nordmenn tatt 6,7 millioner dagsturer til Sverige, og handlet for totalt 11,7 milliarder kroner, viser tall fra SSB.

Det er en økning på 9 prosent fra året før. Samtidig økte antall dagsturer til Sverige med 4 prosent, til 6,7 millioner turer.

Av den totale dagligvarehandelen til nordmenn, skjer nå 5 prosent i Sverige.