Hopp til innhold

Styrker psykiatritilbudet i Østfold

Sykehuset Østfold utvider nå psykiatriberedskapen sin etter angrepene i regjeringskvartalet og på Utøya fredag.

Sykehuset Østfold i Fredrikstad

Eksperter fra Sykehuset Østfold bistår kommunene i krisearbeidet.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Kommunene i fylket og Sykehuset Østfold gjør nå alt for å hjelpe til etter tragedien på AUFs sommerleir på Utøya fredag.

– Det viktigste for oss nå, er å få en infrastruktur på plass, som gjør at disse menneskene har noe å snakke med. De har jo først og fremst sin familie, og det er viktig å la dem få rom og tid til å være sammen, sier Lars Agnell - konstituert avdelingsjef for ungdomspsykiatrisk avdeling ved Sykehuset Østfold.

Les også:

Ambulerende kriseteam

Kommunenes krisepsykiatritilbud er utvidet etter angrepene i regjeringskvartalet og på Utøya fredag.

De får blant annet hjelp av sykehuset, som setter inn tre ekstra ambulerende team med psykolog og lege både i mossedistriktet, et i Nedre Glomma-regionen og i Halden, og et i indre Østfold.

I tillegg er barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling utvidet fra å gjelde barn opp til fjorten - til å omfatte alle til og med atten år.

– Det betyr at man har mulighet til å få snakke med en spesialist i barne- og ungdomspsykiatri fra klokka halv fire på ettermiddagen til klokka åtte neste morgen, sier Lars Angell.

Ved siden av dette forteller han at det er den lokale poliklinikken, som har et akuttansvar, som har fått forsterket vakttiden, for å kunne bistå kommunene.

Les også:

Mennesker sørger og trøster hverandre etter terroraksjonene

TILBUDET ØKES TIL 18 ÅR. I tillegg til utvidet kapasitet i kommunene, er barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling utvidet fra å gjelde barn opp til fjorten - til å omfatte alle til og med atten år.

Foto: Jan Johannessen / Afp

Kontakter alle AUF-ere

Sarpsborg og Fredrikstad kommuner vil i løpet av kort tid kontakte samtlige innbyggere som opplevde tragedien på Utøya 22. juli.

Kommunene har vært i kontakt med en del av ungdommene og gitt oppfølging, enten gjennom møteplassen ved Folkets Hus i Sarpsborg eller etter henvendelser.

Det vurderes imidlertid som viktig at samtlige får et tilbud om psykososial oppfølging i tiden som kommer, enten de allerede har vært i kontakt med kommunenes hjelpeapparat eller ikke.

– Kriseteam i kommunene og de unges egen fastlege, kommer til å være viktige i tiden fremover, sier Agnell til nrk.no.

Fastlegene oppfordrer nå alle berørte til å ta kontakt.

Den systematiske oppringningen vil starte for fullt mandag 25. juli, basert på deltakerlister skaffet til veie av Østfold Arbeiderparti og Folkeregisteret.

Foresatte kan bli oppringt i forbindelse med dette. Kommunene oppfordrer Utøya - deltakere og foresatte om selv å ta kontakt med sin kommune dersom det er grunn til å tro at det kan være vanskelig å nå dem.