Hopp til innhold

Strikk en hengekøye

Er du glad i å strikke, eller eier du ikke tålmodighet til å strikke en hel genser? Strikk deg en hengekøye!

Strikker med store pinner

Strikk en hengekøye. Vanlig rettstrikk med lintau og kosteskaft som pinner.

Foto: Camilla Næss

Dersom du har plass og noe passende å henge den i, er en hjemmelaget hengekøye et supert møbel i hagen. Stine Bjørnstad tar kosteskaftene fatt og strikker en hengekøye av lintau i TV-programmet Hagen min.

Hengekøye med tau i stedet for garn

Strikket hengekøye

Fiks ferdig hjemmestrikket hengekøye.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo

En strikket hengekøye skiller seg ut i mengden, og om pinnene bare er kraftige nok kan de brukes som oppheng – det er to fluer i en smekk.

Kjøp to kraftige kosteskaft i butikken og spikk de spisse i en ende. Kjøp deg et mykt tau – mange meter – minst 50! Stine kjøpte lintau i ca. 10 mm tykkelse.

Det skal sies at det gikk med enormt mange meter tau, men så ble det et flott resultat også.

Legg opp så mange masker som du ønsker at hengekøyen skal være bred. Stine anbefaler at den i alle fall er 70 cm bred. Så er det bare å strikke i vei. Det kan være litt utfordrende å strikke med lange kosteskaft så kapp dem gjerne på ca. 110 cm for at det skal bli litt enklere å strikke.

Husk å lage skikkelige knuter om du må spleise tauet underveis i strikkingen slik at de ikke går opp når du legger deg i den.

Husk at køya vil strekke seg

Nært på masker

Vanlig rettstrikk. Maskene utvider seg.

Foto: NRK

Strikk til ønsket lengde. Dersom du bruker et forholdsvis mykt tau vil det strekke seg når du legger deg i det. Derfor kan du beregne at hengekøyas lengde vil øke litt under bruk. Stines hengekøye ble ca. 180 cm lang og ca. 80 cm bred. Når lengden er tilfredsstillende lar du maskene på pinnen bli værende. Knyt en skikkelig knute for enden.

Den andre pinnen tres igjennom maskene i den andre enden. Det kan være lurt å sage av de spisse endene på pinnene slik at ingen stikker seg på de når hengekøya er i bruk.

Se episode sju av Hagen min her:

Norsk hageprogram. Janne Moen og Sverre Mjærums hage er full av grønne rom, labyrinter og gjemmesteder. Men Janne mangler et sted å legge seg nedpå, og snekker Stine Bjørnstad får i oppdrag å lage en hengekøye. Janne og Sverre lærer oss å støpe krukker. Programleder er Heidi Sivertzen-Oksmo. (7:10)

Oppheng

Oppheng

Med tau, stålring og karabinkrok lager du til opphenget så vekten blir jevnt fordelt når du legger deg i køya.

Foto: NRK

For å henge opp køya skal du bruke et tau og en stålring i hver ende. Det kan også være kjekt å bruke en karabinkrok. Tauet festes først i den ene enden av pinnen, deretter igjennom ringen første gang ca. 50–60 cm ifra pinnen, tauet går deretter fra ringen og rundt midterste del av strikkepinnen slik at den fordeler halvparten av maskene på hver side. Lengden fra ring til pinne skal være ca. 50- 60 cm. På nytt skal tauet innom ringen før det til slutt med ca. 50- 60 cm lengde festes i pinnens andre ende med en holdbar knute. Ringens funksjon er å la tauet gli fritt og fordele vekten når hengekøyen er i bruk.

Gjør det samme på andre side. Fest deretter en stor og kraftig karabinkrok i hver ring og klikk den fast i opphenget du har til hengekøyen. Er det to trær, fester du et tau rundt stammen som du henger opp køyen i.

Det er ikke alle tautyper som tåler regn så godt så da er det enkelt å klipse hengekøyen opp og ned ved hjelp av karabinkrokene.