Normal

– Ikke kjør moped i shorts og t-skjorte

Kaster du klærne i vårvarmen når du kjører moped? Det kan gi deg store skader i liten fart.

Mopedulykke

VONDT: Mopedisten hadde bare tynn joggebukse på seg da han veltet med mopeden i 40 kilometer i timen. Han fikk store vonde skrubbsår, noe som kunne vært unngått med mer klær.

Foto: Politiet

Varm vår og sol har lokket frem mopeder og motorsykler. Men selv om sola varmer bør du beholde godt med klær på, advarer politiet.

Selv om det er deilig å kjøre i varmen når det er svalt og fint på mopeden, bør man ikke falle for fristelsen. Det kan man angre bittert på

Stein-Olaf Røberg

– Gutten på bildet kjørte moped i tynn joggebukse og t-skjorte i 40 kilometer i timen, forteller Stein-Olaf Røberg, distriktsleder i Utrykningspolitiet for Follo/Østfold/Romerike.

Skjer flest ulykker på korte turer

Mens motorsyklister er flinke til å bruke sykkelutstyr, syndes det i langt større grad på moped.

– Det er sjelden vi stopper motorsyklister som ikke har alt i orden. De bruker hansker, jakke, bukse, ryggskinne og sko i tillegg til hjelm.

Når det gjelder mopedister er det mange som faller for fristelsen og kler av seg tykke jakker og bukser.

– Vår erfaring viser at det er de korte turene det skjer flest ulykker på. Den korte turen til skolen, butikken eller til venner. Mange synes nok kanskje det er et styr å kle på seg mye klær på en så kort tur.

UP-sjef, Follo og Østfold - Stein-Olaf Røberg

ADVARER: Stein-Olaf Røberg sier det er viktig å kle seg godt når man skal ut på veien på moped selv om det er varmt.

Foto: Politiet

Selv om hjelmen er på plass, er det ofte å se mopedister i både shorts og t-skjorte i varmen.

– Mopedisten på bildet fikk store skader i liten fart. Han hadde på seg veldig lite klær og slo både siden og hofta. Slike skrubbsår utrolig vondt.

– Hvordan bør en mopedist kle seg i varmen?

– Vi anbefaler en tykk jakke, ikke en tynn sommerjakke. I tillegg bør mopedistene ha heldekkende bukser og skikkelig skotøy. Ikke crocs og sandaler. Hjelm er jo som kjent påbudt.

– Kan angre bittert

Røberg sier det viktigste man kan gjøre er å beskytte armer og bein.

– Selv om det er deilig å kjøre i varmen når det er svalt og fint på mopeden, bør man ikke falle for fristelsen. Det kan man angre bittert på.

Det er heller ingen unnskyldning at man skal kjøre en kort tur.

– Det er nettopp det at man skal kjøre en kort tur som gjør at man bør kle seg godt. Selv om det er forferdelig varmt, skal man bare en kort tur. Skal man på skolen, kan man jo bare putte klærne i en bag når man kommer frem, forklarer han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: