NRK Meny
Normal

Stor økning i kjøttbeslag på grensen

Beslagene av smuglerkjøtt på grensen har økt med 50 prosent fra i fjor.

Det viser tall fra tollvesenet, som stadig oftere stopper store ulovlige kjøttpartier på vei over Svinesund.

Restaurantmat

Tollernes fryser på Svinesund er full av smuglerkjøtt. I årets første ti måneder ble det tatt 45 tonn kjøtt på grensen i Østfold, mot 30 tonn på samme tid i fjor.

-  Det er i hovedsak biffkjøtt, kebabkjøtt og kyllingkjøtt. og det vi erfarer er at det skal til restauranter og gatekjøkken, først og fremst i Oslo-regionen, forteller fungerende tollkontrollsjef Per Solbjerg.

Tiner på langtur

Nå i jula er det hyppige kontroller på Svinesund. Og tollerne ser skrekkeksempler på hvordan kjøttet blir transportert.

- Vi har tatt kjøtt som har kommet fra Malmø som i utgangspunktet har vært frosset, som blir fraktet opp på varme sommerdager. Kjøttet har begynt å tine, og det er ser ikke så pent ut, sier Solbjerg. 

Smuglerne forsyner i hovedsak restauranter og gatekjøkken i Oslo-området. Lite av kjøttsmuglingen er til privat bruk. Men ofte blir personbiler stappfulle av kjøtt stoppet på grensen.

- Det er biler hvor bagasjerom, baksetet og passasjersetet foran er stablet til taket med kjøttvarer, sier Solbjerg, og legger til at regelen er enkel:

- Har du mer enn ti kilo kjøtt, så blir det beslaglagt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK