Hopp til innhold

Travel påske for redningsskøytene

På grunn av sen høytid og strålende vær startet båtfolket sesongen tidlig i år. Fem mennesker omkom på sjøen etter ulykker med fritidsbåt.

Horn Flyer

Horn Flyer hadde en travel påske.

Foto: Redningsselskapet

– Vanligvis er det pinse som er startskuddet for båtfolket, men nå ser det ut som det har flyttet seg til påsken, sier Pål Bustgaard, skipper på redningsskøyten Horn Flyer.

Det har vært en travel høytid for redningsmannskapet. Redningsskøytene meldte om 80 hendelser med fritidsbåter i påsken. Det er mye til å være denne tiden på året.

Tekniske problemer

Skipper Pål Bustgaard ved redningskøyta "Horn Flyer"

Skipper Pål Bustgaard på redningskøyta 'Horn Flyer'.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

Bustgaard forteller at det har vært de samme problemene som ellers i båtsesongen. Det har stort sett vært motorstopp, sleping og tekniske problemer.

– Tidlig på våren er det mange som har den første turen sin på sjøen, og da er det ikke alltid alt fungerer som det skal, sier Bustgaard.

Det har vært spesielt travelt for redningsskøytene på Sørlandet, i Østfold og i Vestfold.

– Fra skjærtorsdag og fram til i går hadde vi 13 oppdrag, og det er uvanlig på denne tiden, sier Bustgaard, skipper på Horn Flyer som er stasjonert på Skjærhalden.

To stykker falt i sjøen utenfor Hvaler på skjærtorsdag, og en av dem ble overkjørt av sin egen båt. Mannen fikk skader i ansiktet av propellen.

Les mer:

Husk å ta fram redningsvesten

Nå som sesongen er i gang igjen, er det viktig å huske på å ta fram redningsvesten, og ikke minst; være flink til å bruke den.

– Ramler du i vannet nå er det ikke lenge du greier å holde deg flytende. Det er fremdeles veldig kaldt i vannet, sier Bustgaard.

Bustgaard oppforderer også båtførerne til å sette seg inn i reglene som gjelder i områdene man ferdes.

– Det er enkelte områder i den maritime nasjonalparken på Hvaler det ikke er lov å gå i land. Det er hekketid for fugl, så det også er noe man bør ta hensyn til. Det bør man sette seg inn i, sier Bustgaard.

Forskrifter, kart og vernevedtak finner du på Ytre Hvaler Nasjonalparks hjemmesider.