NRK Meny
Normal

Stafylokokk-utbrudd i Fredrikstad

Et utbrudd av gule stafylokokker, MRSA, har rammet fire brukere og fire ansatte i pleie og omsorgstjenestene i Fredrikstad kommune.

Stafylokokker

Stafylokokker.

Foto: Øystein Brorson, Sykehuset i Vestfold

De fire ansatte er tilknyttet hjemmesykepleien, Fredrikstad korttidssenter og Gressvik sykehjem, opplyser Fredrikstad kommune i en pressemelding

– MRSA er en gul stafylokokk, altså en bakterie. Gule stafylokokker er vanlige hos mennesker og mange av oss er bærere av disse bakteriene på hud eller slimhinner. De forårsaker sjeldent sykdom hos friske mennesker, men når infeksjonsforsvaret er svekket som blant annet hos mange kronisk syke eller eldre, kan de forårsake infeksjoner, sier kommuneoverlege Alice Moræus i Fredrikstad kommune.

Det vanligste er da infeksjoner i hud eller slimhinner, eksempelvis sårinfeksjoner.

Behandles med antibiotika

– Det er sjeldent de gir alvorlige infeksjoner. Infeksjonene kan behandles med antibiotika. Det skal en del til for å smittes, og selv partnere som deler seng med en smittet vil ofte unngå å selv bli smittet, opplyser kommuneoverlegen.

Det er igangsatt grundige smitteverntiltak omkring dem som er smittet med MRSA.

350 er testet

– I tillegg gjøres det en omfattende smitteoppsporing for å avdekke om flere kan være smittet, slik at vi kan begrense og avslutte utbruddet så raskt som mulig. Nærmere 350 ansatte og brukere samt noen pårørende er så langt testet for MRSA i forbindelse med utbruddet og smitteoppsporingen pågår fremdeles, sier kommuneoverlege Alice Moræus.

Det spesielle med MRSA i forhold til vanlige gule stafylokokker er at den er ufølsom overfor flere vanlige antibiotikatyper. MRSA er vanligvis ikke mer smittsom eller har større evne til å forårsake infeksjoner enn vanlige gule stafylokokker, men hvis de lager en infeksjon kan den være vanskeligere å behandle.

På helseinstitusjoner er det mange mennesker som er svekkede, og har en økt risiko for å få infeksjon. MRSA er derfor svært uønsket på sykehus og i sykehjem. MRSA smitter vanligvis ved direkte kontakt fra person til person, men kan også smitte via ting eller via luft hvis avstøtte hudceller virvles opp.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sovnet fra pizzasteking

    Nødetatene rykket ut etter melding om røykutvikling fra en leilighet på Lahellemoen i Fredrikstad. En beboer hadde sovnet med pizza i ovnen, melder politiet. Personen fikk hjelp fra helsepersonelle etter å ha pustet inn noe røyk.

  • Vil ha mer allsang på grensen

    Halden kommune bør bidra med penger for å videreføre TV2-programmet "Allsang på grensen" fra Fredriksten festning, mener rådmannen i Halden. Dette kan koste kommunen tre millioner kroner i året de kommende tre år, skriver Halden Arbeiderblad.

    Totalbilde Allsang
    Foto: Arkiv / NRK