NRK Meny
Normal

Fengsel for salg av falske merkevarer på nett

En mann fra Fredrikstad er dømt for salg av falske merkeklær via nettauksjoner og for å ha unndratt moms og skatt for samlet 700.000 kroner. Mannen er blant annet dømt for å ha solgt falske «Canada Goose»-jakker.

Canada Goose Dani Reiss

Mannen er dømt for omsetning av både ekte og falske merkejakker.

Foto: Aaron Vincent Elkaim / Ap

Fredrikstad tingrett har dømt mannen til fengsel i 10 måneder, men fire måneder av straffen er gjort betinget.

Da saken var oppe for tingretten i Fredrikstad i slutten av februar innrømmet mannen samtlige forhold i tiltalen.

Unndro moms og skatt

I løpet av en periode på tre år fra 2008 til 2010 drev mannen netthandel med ekte og falske merkevarer som en geskjeft med en samlet omsetning på over 3,5 millioner kroner, uten å betale moms. Netto moms han skulle betalt inn var nær 550.000 kroner.

I 2009 og 2010 hadde han inntekter av næringsvirksomheten på samlet 400.000 kroner som han ikke oppga til skattemyndighetene. Det skulle vært betalt 158.000 kroner i skatt av denne inntekten.

Ekte og falske merkevarer

Mannen er dømt for brudd på merkevareloven. I retten inntømmet han import av klær med merker som var identiske med eller svært lik merkene til «Canada Goose», «The North Face» og «Burberry». Nå er han dømt til å betale erstatning til firmaene som har rettighetene til disse merkene, samlet 105.000 kroner.

Varene mannen hadde importert ble solgt på nettauksjon. Mannen brukte to ulike brukernavn, og samlet klarte han å selge over 6000 varer på nettet før han ble utestengt av nettauksjonen.

Mannen omsatte både ekte merkevarer og etterligninger på denne måten. Han solgte falske «Canada Goose»-jakker for en tusenlapp, mens ekte jakker kostet det seksdobbelte.

Hvitvasking

Mannens ektefelle var tiltalt for medvirkning til hvitvasking av pengene, ved at hun stilte til sammen fire bankkontoer til disposisjon for ektefellen. I retten erkjent kvinnen ingen skyld.

Fredrikstad tingrett var imidlertid ikke i tvil om at kvinnen kjente til den omfattende virksomheten mannen drev, og fastslår at hun bisto med kundekontakt, tok telefoner og besvarte epost og annonserte for varene.

Kvinnen har fått en betinget dom på fengsel i 60 dager og må betale en bot på 10.000 kroner for sin medvirkning.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: