NRK Meny
Normal

Smuglet luksusbiler over Svinesund

Tollvesenet i Ålesund holder tilbake fire biler av merket Mitsubishi Eclipse, som de mener eierne har innført ulovlig.

Mitsubishi Eclipse
Foto: STAN HONDA / AFP

Tollvesenet i Ålesund har tilbakeholdt og sikret fire av seks biler av merket Mitsubishi Eclipse hvor eierne har forsøkt å unndra seg moms og engangsavgifter på til sammen 700 000 kroner ved ulovlig innførsel.

Et firma på Sunnmøre er også dratt inn i saken, opplyser kontorsjef Dag Morten Årvik ved Ålesund Tollsted til Nytt i Uka.

Kom inn over Svinesund

Til sammen er seks biler sjekket i saken. En av bilene er tatt ut av landet igjen og en er solgt videre, trolig uten at den nye eieren har visst om at noe galt var gjort.

Av de øvrige fire bilene er to av dem nå lagret i Ålesund mens to er lagret i Ørsta. Bilene er kjørt over grensen til Norge ved Svinesund/Rye i vår og sommer, skriver Nytt i Uka.

Grensepassering og tollkontroll
Foto: Rainer Prang / NRK

 

Fikk tips fra publikum

Tips fra publikum og egen spaning fra Tolletaten førte til at Ålesund Tollsted fikk saken til behandling.

– Det er folk fra Litauen som står bak den ulovlige innførselen. Også et sunnmørsfirma som handler med biler er sjekket for ulovligheter i denne saken, sier Dag Morten Årvik til Nytt i Uka.

Når en utenlandsk bil kjøres over grensen til Norge skal biler som skal deklareres kjøre på rød sone. De får deretter tre – fire dager å gjøre opp for moms ved innførsel.

Når bilen skal tas i bruk skal også engangsavgift betales. Det er dette tollvesenet mener ikke er gjort i dette tilfellet.  

Kan havne i retten 

Tollerne i Ålesund har utredet saken og sendt den videre til behandling ved Tolletaten i Bergen. Der vil de nå ta stilling til hva som videre skal gjøres.

– Blir den behandlet som en forvaltningssak kan moms, engangsavgift og tilleggskrav bli krevd inn. Det vil også bli tatt stilling til om saken kan få mer alvorlige følger for de involverte. I så fall kan den havne i retten, sier Dag Morten Årvik.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utøvet vold mot samboeren

    Politiet i Sarpsborg har pågrepet en mann i 60-årene, skriver de på Twitter. Mannen skal være beruset og ha utøvet vold mot samboeren sin. Hun har blitt påført mindre skader.

  • Fem menn bortvist fra strand i Moss

    Politiet har valgt å bortvise fem menn fra Sjøbadet i Moss og sentrum etter at de skal ha oppført seg upassende overfor andre personer på stedet.