NRK Meny
Normal

Smuglet 35 kilo amfetamin

To nederlendere er i Halden tingrett dømt til fengsel i seks år og ti måneder for smugling av 35 kilo amfetamin.

35 kilo amfetamin smuglet over Svinesund

Tollvesenet fant 35 kilo amfetamin i en nederlandsk registrert bil på Svinesund i september i fjor.

Foto: Tollvesenet

Lørdag 21. september i fjor ble en nederlandsk bil stanset på Svinesund. I bilen, som ble kjørt av en 30 år gammel nederlender, fant tollerne 35 kilo amfetamin med en styrkegrad på 38 prosent. Narkotikaen var gjemt i sidedøren på bilen.

Da han ble tatt ble det avklart at han hadde kontakt med en landsmann som kom med ferje fra Frederikshavn til Oslo. Denne ble pågrepet sammen med en fetter som han reiste sammen med.

Skulle få 9000 euro

Den ene av de to som ble tatt etter å ha kommet med ferja til Oslo forklarte i retten at han har vært i økonomisk knipe en stund, noe en del folk visste om. For to år siden påtok han seg derfor å smugle noe narkotika. Han fikk forhåndsbetaling, men gjennomførte ikke oppdraget. Derfor ble han skutt i ansiktet av oppdragsgiverne. Han havnet på sykehus, men ble etter hvert utskrevet.

Da han kom ut fra sykehuset fikk han nye trusler. Han valgte derfor å påta seg et smugleroppdrag. Han skulle få 9000 euro for oppdraget. Opplegget var at han ikke skulle kjøre narkotikaen til Norge med egen bil, men få en annen til å kjøre. Han skulle ha kontakt med kureren via telefon. Så skulle de møtes på et hotell i Larvik når de var vel framme.

Ville vite minst mulig

Han tok kontakt med en bekjent, og vedkommende sa seg villig til å kjøre «noe» til Norge. Mannen forklarte at han ønsket å vite minst mulig. Han var likevel til stede da narkotikaen ble lagt i bilen. Han gjennomførte turen som planlagt, og holdt kontakt med den andre via telefon.

De tredje mannen som ble tatt hevdet at han bare hadde vært med fetteren sin på tur til Norge, uvitende om hva de drev med. Halden tingrett fant ikke bevis for noe annet, og frifant ham.

I utgangspunktet straffes smugling av slike mengder amfetamin med fengsel i vel 10 år. Begge de to som ble funnet skyldig har lagt kortene på bordet og har også samtykket til varetektsfengsling. Dommen lyder på fengsel i seks år og ti måneder for begge, med fradrag for varetekt fra september i fjor. De to bilene som ble benyttet er inndratt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 18.50-nyhetene

    Programleder: Lotte Olsen Jessa
  • Bilbrann slukket

    Bilen som brant i Kasbuveien på Ørje er slukket, melder politiet. Ingen er skadet som følge av brannen. Bilen står ikke til hinder, men blir hentet av bilberger da den ikke er kjørbar. Politiet oppretter sak.