På landsbasis er det pr. 31. oktober i år beslaglagt 31 000 kilo kjøtt fordelt på 260 enkeltbeslag.
Det aller meste av kjøttet er beslaglagt på Svinesund, og hele 27 000 kilo er tatt der så langt i år.
- Grensen for anmeldelse er 40 kilo, sier Wenche Fredriksen. Foto: NRK
40 kilo er grensen for anmeldelse
- Dette er de anmeldte smuglingsforsøkene, ikke de som tar med et par kilo for mye etter svenskehandelen, sier kontorsjef for grensekontrollen i Østfold tolldistrikt Wenche Fredriksen til Aftenposten.
Hun forteller at grensen for anmeldelse går ved 40 kilo kjøtt.
Kjenner ikke omfanget
Politiet og tollvesenet vil ikke spekulere rundt hvor mye kjøtt som kommer over grensen uten at det blir oppdaget.
- Vi ser stadig partier på et halvt tonn og oppover som skal til restauranter og matbutikker. Mye av kjøttet er halvtint og ser ille ut. Det er skremmende, sier leder av grensekrimgruppen i Halden, politietterforsker Terje Berget.
Berget sier til Aftenposten at avhør av smuglerne forteller at det finnes mye smuglerkjøtt på hovedstadens serveringssteder, og han sier at det blant smuglerne er folk med asiatisk bakgrunn som er overrepresentert.
Det som er beslaglagt på Svinesund, er i hovedsak forsøkt smuglet inn for salg i Oslo, der smuglerkjøttet omsettes i mengder i Oslos matbutikker og restauranter.
Dårlig lagret smuglerkjøtt kan medføre matforgiftning. Foto: NRK
Kan gi matforgiftning
- På våre kontroller i restauranter og matbutikker i år har vi ikke kommet over noen riktig store mengder ulovlig kjøtt. Men vi gjør stadig beslag på 30-70 kilo, spesielt kyllingfileter, forteller seksjonssjef Gry Holmbakken i Mattilsynet i Oslo.
Ifølge Mattilsynet og politiet kommer det meste av kjøttet fra Sverige, Danmark og Tyskland.
Holmbakken sier det er frakten og lagringen på transportetappen som bekymrer Mattilsynet mest.
Hvis kjøttet ikke holdes kaldt underveis kan det være en fare for at det oppstår en oppblomstring av sykdomsfremkallende bakterier som kan føre til matforgiftning.